Dit is voortaan het Amelia Brockenplein. 

Dit is voortaan het Amelia Brockenplein. © KMA

Oud-burgemeester Amelia Brocken krijgt haar eigen plein in Emblem

Emblem -

De principebeslissing werd in juni al genomen, maar nu keurde de gemeenteraad van Ranst het ook officieel goed: het kerkplein in Emblem wordt herdoopt in het Amelia Brockenplein, naar de oud-burgemeester van Emblem.

Kristin Matthyssen

Tot vandaag zijn er geen straten in Ranst vernoemd naar vrouwen. Het voorstel komt van raadslid Frans Marivoet (Groen), die zelf in Emblem woont.

Amelia Brocken (1871-1939) was in de periode 1921-1926 burgemeester van Emblem. Zij was hiermee een van de eerste vrouwelijke burgemeesters van ons land. De naamgeving kadert ook in de actie ‘Meer vrouw op straat’.

Amelia Brocken was gehuwd met sluiswachter Jules Bastiaens. Ze was afkomstig van Oostmalle. Tijdens het openbaar onderzoek liepen geen bezwaren of opmerkingen binnen. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) begreep de kritiek dat er op een plein geen huisnummers zijn en de naam vooral symbolisch is, want op papier en zelfs in de volksmond nauwelijks gebruikt zal worden. “Maar het ziet er niet naar uit dat er snel een nieuwe straat in Emblem gaat komen. Vermits ze burgemeester van Emblem was, lijkt het me niet zinvol om een nieuwe straat in Broechem of Ranst naar haar te vernoemen.”

Op voorstel van Christel Engelen van Vlaams Belang zal nog onderzocht worden om het kerkplein in Ranst te herdopen in het Valentineplein. Valentine de Gilman de Zevenbergen (1858-1945) werd door haar adellijke vader uit het kasteel van Zevenbergen in Ranst verbannen nadat ze ongehuwd zwanger was geraakt. Ze schonk uiteindelijk in 1945 per legaat het kasteel aan de zusters van Duffel, waardoor er nu een bezinningscentrum is. Burgemeester De Ryck zei dat het voorstel van Engelen werd doorgespeeld aan de stuurgroep van Veerkrachtige Dorpen.