Poëtische wandeling vormt basis voor podcast

Lier -

Auteur Tom Marien en illustrator Lies Van Gasse bedachten vorig jaar de wandeling Het pad van de kat, die je langs verborgen groene parels in Lier brengt. Marien maakte de wandeling ondertussen opnieuw met enkele mensen, wat meteen de basis vormt voor een podcast in vijf afleveringen.

Chris Van Rompaey

Het pad van de kat is een poëtische wandeling die je nog steeds kunt doen. “We volgden een pad door onze stad, waarbij we een eigenzinnige kat achtervolgen. Onderweg maakten we een praatje met verschillende mensen, inwoners en niet-inwoners. Op die manier ontdekten we groene, haast verborgen parels. Onze indrukken en ontmoetingen kregen een plaats op vijf kunstzinnige wandelposters. Lies zorgde toen voor beelden, ik voor woorden. Ondertussen zijn er trouwens nieuwe pakketten met kunstzinnige wandelkaarten beschikbaar”, zegt Lierenaar Tom Marien.

Tom Marien en Lies Van Gasse, vorig jaar in het Stadsmuseum.

Tom Marien en Lies Van Gasse, vorig jaar in het Stadsmuseum. © Chris Van Rompaey

Nadien ontstond de idee om de wandeling van toen opnieuw te maken met een aantal mensen. Het gesprek met die gasten zou de basis vormen voor de podcast van Het pad van de kat. “Te midden van corona en de geldende beperkingen ging ik met mijn gasten op pad. Elke podcastaflevering staat een andere gast in de kijker. Voor de muziek deed ik een beroep op muzikant Peter Pazmany, die lesgeeft aan de Podiumacademie Lier”, zegt Marien.

Diverse achtergronden

De gasten zijn twee mannen en vier vrouwen met een diverse achtergrond: jong en oud, mensen die hier geboren zijn en mensen die van elders komen. “Tijdens het wandelen hoor je zaken waar je het eens mee kunt zijn of niet eens, maar als je een gesprek wilt voeren, moet je ook bereid zijn om te luisteren. Als je naar zo’n podcastaflevering luistert, wandel je haast letterlijk mee. De gesprekken met diegenen die van heel elders kwamen, maakten een diepe indruk op mij”, geeft Marien nog mee.

 

 ©  Joren De Weerdt

Twee afleveringen staan al online. In de eerste podcast praat Tom Marien met Souzan Salhab (34), afkomstig uit het Syrische Aleppo. Souzan studeerde Engelse literatuur aan de universiteit. Om, zoals ze zelf zegt, uit een kwade droom te ontwaken, vluchtte ze tijdens de oorlog, met haar man en drie kleine kinderen, naar Europa. Door een toeval haast kwam ze in het kleine Lier terecht.

In de tweede aflevering maak je kennis met de Antwerpse Nadia Raoui (42). Ze is in België geboren, maar haar roots liggen in Marokko. Hoe is het, vroeg Tom zich af, om op te groeien als meisje in zo’n bijzonder gezin? Heeft ze de religie van haar ouders overgenomen? En met welke ogen kijkt ze naar de stad waarin ze woont en werkt?

Later volgen podcasts met de Lierse hiphopper Stijn Claes (26 oktober), Roushan Masto uit Aleppo (2 november) en Hannelore Vermassen en Hugo Broes (9 november). Vermassen is teamleider Ondernemen van de stad Lier, Broes een gedreven stadsgids en een levendige encyclopedie van 75 jaar.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio