©  Jan Van der Perre

Veiliger naar De Studio dankzij artistiek zebrapad

Antwerpen -

Kunstencentrum De Studio heeft, via de Burgerbegroting, een zebrapad laten aanleggen aan het Mechelseplein. De Studio zou De Studio niet zijn zonder daar artistieke draai aan te geven. Het resultaat is kunstzinnige verkeersremmer naar het ontwerp van Antwerps kunstenaar Gerard Leysen, alias Afreux.

Jan Stassijns

Op het Mechelseplein steken jaarlijks zo’n 75.000 mensen – 25.000 schoolkinderen en 50.000 anderen – de Maarschalk Gerardstraat over. Ook met het bruisende nacht- en horecaleven op het plein is het een veel gebruikte route. Maar de straat ligt in een bocht en ondanks de zone 30 gebeurt het niet zelden dat auto’s er tegen een te hoge snelheid doorrazen. Ook een zebrapad ontbrak.

De Studio diende daarom een project in via de Burgerbegroting om een zebrapad te schilderen en nam daarvoor Antwerps kunstenaar Gerard Leysen, alias Afreux, onder de arm. Het resultaat is een kunstzinnige verkeersremmer, die meteen de aandacht van het aankomende verkeer trekt en tegelijkertijd een artistieke toegangspoort vormt voor het Antwerpse kunstencentrum.

©  Jan Van der Perre

Tijdelijk of permanent?

Ondanks het feit dat De Studio het project tijdig en correct had ingediend, was het Antwerpse districtsbestuur niet op de hoogte van het ontwerp. Femke Meeusen (Groen), Antwerps districtsschepen van Cultuur en Burgerbegroting, voelde zich dan ook genoodzaakt de geplande inhuldiging dinsdagochtend uit te stellen. “Ik was volledig verrast toen ik vanmorgen (dinsdag, red.) het ontwerp zag”, zegt Meeusen. “De afspraak is dat wij als districtscollege door onze administratie op de hoogte worden gebracht van dergelijke projecten. Dat is in deze niet gebeurd. We moeten intern dus nog een aantal zaken aftoetsen voor we met zekerheid kunnen zeggen of het kan blijven, al gaan we het in tussentijd niet verwijderen natuurlijk. Voor alle duidelijkheid: De Studio treft dus geen schuld. Dit is iets wat we intern binnen het district moeten bekijken. En dan kunnen we op een latere datum het zebrapad wellicht toch nog inhuldigen.”

 

 © RR

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio