Thijs gebruikt een machine om de blikjes te pletten. 

Thijs gebruikt een machine om de blikjes te pletten. © ram

Thijs zamelt blikjes en dopjes in om goede doelen te steunen

Meerle, Oud-Turnhout -

In de loods van zijn vader Jan plet Thijs Brosens uit Meerle (Hoogstraten) dagelijks lege blikjes. Die worden verkocht aan een ijzerhandelaar en het geld wordt gebruikt om twee goede doelen te steunen. Thijs roept iedereen op om hem blikjes, kroonkurken en dopjes te bezorgen.

Ronny van den Ackerveken

De 26-jarige Thijs heeft het syndroom van Down. Tijdens wandelingen met zijn moeder, die twee maanden geleden overleed, kwam het idee om het goede doel te steunen. “Het viel me op dat we onderweg veel lege blikjes tegenkwamen”, vertelt Thijs. “Ik dacht eraan om die te verzamelen en als oud ijzer te kopen voor een aantal goede doelen.” In samenspraak met zijn familie werd gekozen voor de opleiding van blindengeleidehonden en vzw De Slinger, die ontspanning voor kinderen en volwassenen met een beperking organiseert.

In het begin plette Thijs de blikjes met een hamer. “Nu staat er in de loods een machine om dat werk te doen”, zegt Jan Brosens. “Voor Thijs is het een goede bezigheid. We brengen de platte blikjes samen met de dopjes naar Van Den Broeck Recycling in Oud-Turnhout. Daar ronden ze het bedrag voor ons naar boven af omdat het voor een goed doel is.” “Elke dag zijn er mensen die een zak blikjes brengen”, vult Thijs aan. “Ik kan dus dagelijks aan de slag met de machine. Intussen heb ik al heel wat kilo’s geplette blikjes bij elkaar. Als bedrijven of scholen hun blikjes bijhouden, kom je snel aan een groot aantal.”

Thijs toont de blikjes die hij al heeft samengedrukt.

Thijs toont de blikjes die hij al heeft samengedrukt. © ram

Accordeon

Thijs heeft nog meer ideeën. “Graag zou ik ooit een bierfeest of een kaas- en wijnavond willen organiseren, met een optreden van mij op accordeon. Ik heb al een instrument waar ik mee kan oefenen, maar het zou mooi zijn als iemand bereid is om mij nog beter accordeon te leren spelen. Wie op zolder nog oude bierkruiken heeft staan, mag ze aan mij bezorgen. Ik heb al een mooie collectie.”

Blikjes en dopjes voor Thijs mogen gebracht worden naar Meerledorp 12 in Meerle.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio