© Dirk Vertommen

GETEST. Soep, koekjes of zelf vruchten planten: wat kun je doen met een pompoen

Het is weer die tijd van het jaar. Sinds Halloween begin deze eeuw naar ons land kwam overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, ging de consumptie van de pompoen pijlsnel de hoogte in. Het is dan ook een veelzijdige vrucht waar je alle kanten mee uit kunt. Uithollen en er een theelichtje in plaatsen, er lekkere soep van maken of er een mooi bloemstuk van maken. Onze reporter ging aan de slag.

Ward Bosmans

Eerst en vooral een kleine waarschuwing: een pompoen heeft een behoorlijk harde schil. Dat betekent dat je een scherp mes nodig hebt om erdoor te geraken. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zorg er daarom voor dat jouw pompoen stevig en stabiel ligt voor je begint te snijden.

Veel materiaal heb je niet nodig om een pompoenkunstwerk te maken. Een gekarteld broodmes voor het grove werk en een middelgroot koksmes voor de afwerking (het uitsnijden van de ogen en de mond). Een grote lepel of een pollepel om het vruchtvlees en de pitten uit de pompoen te halen, komen ook van pas.

Wie zijn pompoen iets origineler wil versieren, zoals onze reporter hieronder deed, schaft zich best een basissetje houtbeitels – tussen de 20 en de 30 euro – en een breekmes aan.

Hoe maak je een pompoencreatie met tekst of afbeelding?

1. Teken je afbeelding of tekst op de pompoen met een breekmes

De afbeelding kopiëren op de pompoen

De afbeelding kopiëren op de pompoen © Dirk Vertommen

Zorg dat je een pompoen hebt met een mooie ronde vorm. Was eerst alle onzuiverheden van de schil zodat je een proper oppervlak hebt. Kies een tekst of een afbeelding die op de zijkant van de pompoen past. Je kunt nu op twee manieren verder. Ofwel snij je alle pompoenschil weg rond de vorm van je afbeelding, ofwel snij je de pompoenschil weg ín de vorm van de afbeelding. Als je een tekst op je pompoen wil zetten, is het makkelijker om de letters uit snijden, als je een afbeelding gebruikt kun je beter de schil rond je afbeelding weghalen.

Het is belangrijk dat je mooie rechte lijnen bekomt bij het verwijderen van de schil. Maak daarom eerst een aflijning met een breekmes. Je gebruikt je breekmes dus eigenlijk als een pen waarmee je de contouren van je tekening maakt. Wil je een geprinte afbeelding overbrengen op je pompoen? Plak de afbeelding dan stevig vast op je pompoen en prik met een tandenstoker dwars door het papier langs de contouren. Ga daarna nog eens met een breekmes langs de prikgaatjes in je pompoen.

2. Snij de schil weg met een houtbeitel

De schil wegsnijden.

De schil wegsnijden. © Dirk Vertommen

Begin dan met het wegsnijden van de schil. Doe dat bij voorkeur met een houtbeitel. Klop met je handpalm of met een hamertje zachtjes op de steel van de beitel. Doe dat voorzichtig zodat je niet ‘uitschuift’. Trek best ook tuinhandschoenen aan, want een beitel is scherp. Zodra de tekening klaar is, kun je de pompen beginnen uithollen.

3. Haal de pompoen leeg

Snij het ‘deksel’ van de vrucht en maak het vruchtvlees los met een scherp mes. Schep de inhoud uit de pompoen. De pitten kun je apart houden om te roosteren of om er zelf pompoenen mee te kweken. Het vruchtvlees gebruiken we deze keer om er pompoenkoekjes mee te maken (zie recept). Het is ook heel lekker om er soep (zie recept) of pompoencompote mee te maken.

4. Pas een bloempotje in de open pompoen

Bloemschikken

Bloemschikken © Dirk Vertommen

Kies een bloempotje dat ongeveer in de pompoen past. Snij nog wat meer vruchtvlees weg tot het potje goed vast zit. Vul dan het bloempotje met oasis (schuim voor bloemschikken), potgrond of argexkorrel. Ga in je tuin of in het bos op zoek naar herfstbladeren, klimop, laatbloeiende planten en grassen. Maak naar eigen goeddunken een herfstcreatie in het bloempotje. Wanneer je voldoende water geeft en alles op een koele plaats zet, dan kan dit tot ruim een maand mooi blijven.

5. Voor de durvers

Wie nog een stapje verder wil gaan, kan langs de binnenzijde van de tekening nog meer vruchtvlees wegschrapen. Let op, want voor je het weet haal je te veel weg. Zo blijft er nog maar een dun laagje pompoen over. Wanneer je nu onder je bloempot aan de binnenkant van de pompoen een (elektronisch) theelichtje zet, dan wordt de tekening mooi uitgelicht als het donker is.

Basreliëf

Uiteraard kun je nog vele andere richtingen uit met pompoenen. Zeker wanneer je sierpompoenen gebruikt. Daar kun je hele taferelen mee in elkaar knutselen. Ook wie het bij

de traditionele uitgeholde pompoen met het theelichtje houdt, kan zich makkelijk onderscheiden. Geef de ogen en de mond die je uitsnijdt een speciale vorm zodat je pompoen een gezichtsuitdrukking krijgt.

Wie creatief is, kan proberen een basreliëf te maken met een pompoen. Het is makkelijker dan het lijkt. Onze reporter maakte zelfs een hoofd van een olifant. De techniek is dat je een pompoen sculpteert door op bepaalde plaatsen meer vruchtvlees weg te halen dan op andere. Omdat het vruchtvlees vrij zacht is, lukt dat vrij aardig. Je kunt een bestaand beeld als model gebruiken of zelf improviseren.

Onze reporter maakte uit een pompoen een olifantenhoofd in basreliëf. 

Onze reporter maakte uit een pompoen een olifantenhoofd in basreliëf. ©  RR

Koken met pompoen


Ook in de keuken kun je met pompoen heel veel dingen doen. Compote van pompoen is bijvoorbeeld heel lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld eendenborst. Of geroosterde pompoen met fetablokjes en pijnboompitten, Je vindt honderden recepten met pompoen.
Onze reporter zette zich ook aan het fornuis en bakte veganistische pompoenkoekjes en maakte een pompoen-wortelsoep geparfumeerd met steranijs. 

Vegan pompoenkoekjes

Deze koekjes zijn een lekker én gezond tussendoortje. Er wordt geen gebruikgemaakt van suiker, bloem, boter of eieren. De dadels zorgen voor de zoete toets.

Ingrediënten voor een twintigtal koekjes:

400 gram pompoen | 120 gram havermout | 60 gram kokosrasp | 50 gram walnoten of gedroogde pompoenpitten | 8 dadels | 1 theelepel speculaaskruiden | 1 theelepel kaneel | eventueel chocoladekorrels

Veganistische pompoenkoekjes. 

Veganistische pompoenkoekjes. ©  Dirk Vertommen

Bereidingswijze

Snijd de pompoen in stukken en kook de pompoenstukken tot ze gaar zijn. Giet het meeste kookvocht weg en pureer de pompoenstukken met een staafmixer.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de walnoten en dadels in stukken.

Meng het kokospoeder en de havermout samen met de speculaaskruiden en kaneel in een kom.

Voeg dit mengsel vervolgens bij de pompoenpuree en voeg ook de dadels en de noten toe. Roer alles goed door elkaar.

Als het deeg nog te nat aanvoelt, kan je er meer kokospoeder bijvoegen.

Bedek de bakplaat met bakpapier.

Vorm 10 balletjes van het deeg en druk ze voorzichtig plat tot ronde koekjes in je handpalm.

Druk vervolgens de chocolade korrels in de koekjes en bak ze voor 25-30 minuten in de oven op 180°C.

Wortel-pompoensoep geparfumeerd met steranijs

De ingrediënten voor de wortel-pompoensoep

De ingrediënten voor de wortel-pompoensoep © Dirk Vertommen

Een heerlijke soep voor op een herfstige dag. De steranijs kun je natuurlijk weglaten, maar het zorgt voor net dat tikkeltje extra smaak. De stukjes gerookt spek kun je ook weglaten of vervangen door gehaktballetjes of zelfs stukjes witte vis. Voor deze soep gebruikt onze reporter een butternut. De smaak is beter en de schil is minder hard zodat ze perfect kan verwijderd worden met een dunschiller.

Ingrediënten voor 1,5 tot 2 liter soep:

Butternut pompoen van ongeveer 1,5 kg | 5 verse wortelen | 3 stuks steranijs | 1,2 à 1,5 liter kippenbouillon | enkele plukjes koriander | gerookt spek in blokjes | geroosterde pompoenpitten voor de afwerking

Bereidingswijze

De soep is klaar

De soep is klaar © Dirk Vertommen

Schil de wortelen en de pompoen en snij ze in blokjes. Doe de groenten in een pot samen met de kippenbouillon. Doe ook de 3 steranijsjes mee in de pot.

Laat koken tot de wortelen en de pompoen gaar zijn.

Haal de steranijs uit de soep.

Mix alles fijn met de staafmixer toe je een mooie gladde soep hebt.

Voeg de blokjes gerookt spek toe en laat nog even opkoken.

Dien op in een diepe tas en werk af met een plukje koriander en geroosterde pompoenpitten.

Zelf pompoenen kweken


Niets zo makkelijk als zelf pompoenen kweken. Je kunt daar perfect de pompoenpitten voor gebruiken die je uit de vrucht haalt. Was ze even zodat al het vruchtvlees weg is en laat ze drogen.

In het voorjaar steek je de pitten in een klein potje met teelaarde dat je binnen zet. Zodra er

Met sierpompoenen kun je veel kanten uit

Met sierpompoenen kun je veel kanten uit © Ward Bosmans

een plantje verschijnt, kun je dat in volle grond planten in je tuin. Zorg voor een plaatsje met veel zon en geef de pompoen overvloedig water. Zodra de pompoen wat groter wordt, kun je hem best op een bedje van stro leggen zodat de onderkant niet begint te rotten.

Hoe kun je zien dat de pompoen klaar is om te oogsten? De meeste pompoenrassen zijn pas goed rijp vanaf eind september. Vroeger geoogste vruchten hebben nog niet hun volle smaak ontwikkeld. Een manier om rijpe pompoenen te herkennen: hun steel is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Wanneer je met je duim de schil nog kunt indrukken, laat je hem best nog even hangen.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio