Maya De Keuster start in haar bruidswinkel met een uitverkoop. 

Maya De Keuster start in haar bruidswinkel met een uitverkoop. ©  Patrick De Roo

Maya (70) kleedde duizenden bruidjes maar nu scheidt ze na 46 jaar van haar boetiek

Hemiksem -

Twee, drie generaties bruidjes vonden bij boetiek Maya in Hemiksem hun droomjurk, maar voor zaakvoerster Maya De Keuster (70) is nu de tijd aangebroken om te gaan genieten van haar pensioen. In november start ze tijdens een aantal outletweekends met een uitverkoop.

“Ik heb er lang over gedaan en het was geen gemakkelijke beslissing, maar uiteindelijk kan een mens niet bezig blijven hé”, zegt ze toch nog altijd met een enigszins dubbel gevoel. Zesenveertig jaar veeg je dan ook niet zomaar uit.

Een maand nadat ze in januari 1976 huwde, begon de zaakvoerster in de Kerkstraat in Hemiksem met haar boetiek. Al was dat aanvankelijk niet met bruidskleren. “We zijn begonnen met een boetiek voor dames, heren en kinderen. Het was de tijd dat er vele kledingboetieks bij kwamen. Daarom gingen we nadenken om ons meer te specialiseren.”

“Toen een van mijn nichtjes de vraag stelde of ik niet aan een trouwjurk kon geraken, is de bal aan het rollen gegaan. Ik heb jarenlang zelf modellenwerk gedaan en had zodoende wel wat relaties in de modewereld. Dat gaf de aanzet om ons te specialiseren als bruids- en suitewinkel. Ik ben begonnen met vijf trouwkleedjes en een paar feest- en suitekleedjes.”

De stock gaat tegen outletprijzen van 300 tot 750 euro de deur uit. 

De stock gaat tegen outletprijzen van 300 tot 750 euro de deur uit. ©  Patrick De Roo

Aanstaande bruidjes wisten de weg naar de Kerkstraat in Hemiksem al gauw te vinden. De ziel en passie waarmee Maya de zaak runde, maakten dat de mond-aan-mond reclame zijn werk deed. “En zo werd dat van generatie op generatie doorgegeven. De afgelopen jaren kreeg ik wel vaker te horen ‘je gaat toch nog niet stoppen, want ik heb binnenkort nog een dochter of die trouwt’.”.

“Ik heb zelfs klanten gehad uit het buitenland. We stonden soms in bruidsmodebladen die bedeeld werden over de hele Benelux. Dan kwamen mensen uit Nederland en Luxemburg hier naartoe en combineerden ze hun bezoek met een tripje.”

Shows

De bruidswinkel was ook vermaard voor zijn shows. “We begonnen bescheiden in een zaaltje van de school in de Jan Sanderslaan, maar groeiden door naar feestzaal Lux en later de Jachthoorn in Kontich en ten slotte San Marco Village in Schelle. We bouwden er telkens een hele show rond met skecthes en zelfs Gaston en Leo die kwamen optreden. Een paar keer hebben we ook Maya’s bruidsfuif georganiseerd waarbij we de trouwers van de voorbije vijf jaar uitnodigden. Ze konden dan deelnemen aan een diner waarbij ze vorstelijk werden ontvangen.”

Maya tijdens een van haar shows in zaal Lux.

Maya tijdens een van haar shows in zaal Lux. © rr

De show in zaal Lux.

De show in zaal Lux. © rr

Als winkelierster legde ze ook altijd een groot engagement voor de lokale middenstand aan de dag. Een jaar nadat ze was begonnen, richtte ze mee middenstandsvereniging Schakel 77 op waarmee ze braderieën, handelsbeurzen en kerstmarkten organiseerde. Toen enkele jaren geleden een middenstandsraad werd opgericht, was ze bereid om het voorzitterschap op zich te nemen.Die rol blijft ze vervullen tot zolang de winkel open blijft.

Outlet

In november plant Maya drie ‘outlet weekends’ waarop ze haar bruidsjurken van de hand doet. Die vinden plaats op 6 en 7 november, 20 en 21 november en 4 en 5 december. Je moet op voorhand een tijdsblok reserveren waarop je kan langskomen. Dat kan van 10 tot 12 uur, van 13 tot 15 uur en van 15 tot 17 uur. Later doet ze dat nog eens over met de suite-, feest- en avondkleding. Een plaats reserveren kan via boetiek.maya@skynet.be.


 

 ©  Patrick De Roo

  (Bart Roggeman)

boetiek-maya.be

MEER OVER

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio