In het water in het overstromingsgebied werd onder meer een paling aangetroffen. 

In het water in het overstromingsgebied werd onder meer een paling aangetroffen. © Dirk Vertommen

Onderzoek naar visbestand in overstromingsgebied Battel: “Steeds meer inheemse soorten”

Battel -

In het overstromingsgebied aan het Zennegat in Battel (Mechelen) werd dinsdag vis afgevangen door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Het onderzoek naar het visbestand in het gebied maakte deel uit van een info- en belevingsdag die geïnteresseerden kennis liet maken met Sigmaproject ‘Dijlemonding’.

Stijn Van de Sande

Het Sigmaplan is een project van De Vlaamse Waterweg en het Agentschap Natuur en Bos om overstromingsgevaar rond de Schelde en haar zijrivieren het hoofd te bieden. Door onder meer overstromingsgebieden aan te leggen, willen de organisaties voorkomen dat woonwijken en landbouwgronden het slachtoffer worden van wateroverlast. Tegelijkertijd biedt het ook de kans om nieuwe waardevolle stukjes natuur aan te leggen.

Een van die gebieden is het overstromingsgebied aan het Zennegat in Battel. “Het is een streek waar Zenne, Dijle, Nete, Rupel en de Leuvense Vaart ver doordringen in bebouwd en dichtbevolkt gebied”, legt Dolores Baita van vzw Grenzeloze Schelde uit. “Die waterlopen zijn belangrijke ecologische en recreatieve verbindingen, maar vormen ook een reëel gevaar op wateroverlast. Zeker wanneer overstromingen frequenter voorkomen door de klimaatverandering.”

Onderzoeker Jeroen Van Wichelen toont de vissen die gevangen werden.

Onderzoeker Jeroen Van Wichelen toont de vissen die gevangen werden. © Dirk Vertommen

Om geïnteresseerden kennis te laten maken met het plan, werd een info- en belevingsdag georganiseerd. Er waren verschillende activiteiten. Zo toonde het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek hoe het het visbestand in het overstromingsgebied onderzoekt. Onderzoeker Jeroen Van Wichelen plaatste samen met zijn collega’s enkele fuiken in het gebied en toonde de vangst dinsdag aan de deelnemers van de infodag.

“In 2017 werd het overstromingsgebied een volwaardig natuurgebied”, zegt Jeroen. “Er kwam onder andere een verbinding met de Dijle. Sindsdien loopt er dankzij de getijden iedere dag wat rivierwater van en naar het gebied. Daardoor is er in vier jaar al een duidelijke evolutie merkbaar in de soorten die we hier aantreffen. Vroeger ging het vooral om exoten, maar nu komen de inheemse soorten zoals bot en brakwatergrondel veel meer voor. Ze planten zich hier ook voort.”

“We treffen hier steeds meer inheemse soorten aan”, klinkt het.

“We treffen hier steeds meer inheemse soorten aan”, klinkt het. © Dirk Vertommen

In de fuik die dinsdag uit het water werd gehaald, zat onder meer paling en enkele kleinere vissoorten. “We identificeren, meten, wegen en tellen de dieren”, klinkt het. “Enkele exemplaren worden opgeofferd om na te gaan hoeveel zware metalen er in de vissen zitten, maar het overgrote deel wordt weer vrijgelaten. De Chinese wolhandkrabben worden wel geliquideerd. Deze exotische soort heeft een te sterke negatieve invloed op de rest van de leefomgeving.”

Volgens Van Wichelen is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in overstromingsgebieden zoals dat in Battel. “De voorbije honderd jaar zijn er heel wat van deze gebieden verdwenen en dat had natuurlijk ook een invloed op de vissen. Nu er opnieuw getijdegebieden aangelegd worden, zien we dat er een nieuwe dynamiek ontstaat en dat het visbestand zich kan herstellen. Dat is een zeer positieve evolutie.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio