In Zoo Planckendael brengen 78 dino’s licht in de duisternis tijdens de jaarovergang. 

In Zoo Planckendael brengen 78 dino’s licht in de duisternis tijdens de jaarovergang. © ZOO Planckendael / Jonas Verhulst 

vindt deze winter plaats in Zoo Antwerpen, van 3 december tot 16 januari. 

vindt deze winter plaats in Zoo Antwerpen, van 3 december tot 16 januari. ©  ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

1 / 2
thumbnail: In Zoo Planckendael brengen 78 dino’s licht in de duisternis tijdens de jaarovergang. 
thumbnail: vindt deze winter plaats in Zoo Antwerpen, van 3 december tot 16 januari. 

Goed nieuws voor eindejaar: er komen weer lichtfestivals in de Antwerpse dierentuinen

Antwerpen, Mechelen -

Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael zijn helemaal klaar om het jaareinde weer te doen baden in licht. Volgende week starten ze met de bouw van hun Chinese lichtfestival en daarvoor verwelkomen ze een ploeg van dertig Chinese kunstenaars. “Ze geraken allemaal in België en het materiaal is al ter plaatse”, reageert woordvoerster Ilse Segers opgelucht.

Bieke Lathouwers, Stijn Van de Sande

Corona stak vorig jaar stokken in de wielen van de Chinese lichtfestivals in Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael. Ze werden op het laatste nippertje afgeblazen. Alles stond opgesteld, maar vlak voor de start kregen de organisatoren een definitieve njet van de overheid. “Dat was enorm jammer, want we keken er echt naar uit”, zegt Ilse Segers. Toch is het een geluk bij een ongeluk. “We hernemen nu de voorstelling die vorig jaar op de agenda stond. In Zoo Planckendael is het thema Dino’s en Alice in Wonderland in Zoo Antwerpen. We hebben al het materiaal in België gestockeerd, zodat we nu niet moeten wachten op een schip dat misschien niet komt.”

Ervaren kunstenaars

Voor de kunstenaars zijn alle documenten in orde. Zij komen weldra aan in Antwerpen en blijven tot eind januari. “Het gaat om een ploeg van ongeveer dertig mensen. Ze starten met de opbouw van hun werken in Antwerpen en gaan daarna aan de slag in Planckendael. Het opstellen van de lichtsculpturen neemt ongeveer een maand in beslag. Tegen 3 december openen we beide festivals.”

De taferelen van zijn niet alleen heel grappig, maar ook heel indrukwekkend gemaakt.

De taferelen van zijn niet alleen heel grappig, maar ook heel indrukwekkend gemaakt. ©  ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst

De ploeg is intussen geroutineerd. In Antwerpen vindt China Light Zoo al voor de zesde keer plaats, in Planckendael is dit de eerste editie. “Al enkele jaren zagen we in Antwerpen hoeveel mensen genoten van onze lichtfestivals. De unieke traditionele Chinese manier waarop mensen mekaar geluk en alle goeds wensen op het einde van het jaar, wilden we ook in Planckendael verderzetten”, zegt Segers.

Daar komen 78 dino’s in alle maten en kleuren te staan. Er is er zelfs eentje met een ei. “Dat levert gegarandeerd spannende en stoere beelden op”, aldus de woordvoerster. In Antwerpen kun je het absurde verhaal van Alice in Wonderland herbeleven. “Het is heerlijk om in het donker te verdwalen in deze fantasiewereld. Je voelt je net als Alice, wanneer je onder een zeven meter hoge tafel wandelt. Of je kunt ook door een dertig meter lange kat wandelen. En net als Alice kunnen de wandelaars genieten van lekkers, met hartige hapjes en zoete zondes op verschillende locaties.”

Deze t-rex torent boven alle bezoekers uit. 

Deze t-rex torent boven alle bezoekers uit. ©  ZOO Planckendael

Opmerkelijke cijfers

Dat de lichtfestivals kunnen goochelen met indrukwekkende cijfers is wel duidelijk. Alice in Wonderland bestaat uit 3.200 lichtobjecten, 203 figuren, 28.000 werkuren, 82.000 kg staal, 32 lichtkunstenaars en 18.000 energiezuinige lampjes. Dino Lights telt 66 composities, 360 lichtobjecten, 68 ton staal, 18.000 meter satijn en 11.000 meter energie-efficiënte lichtkabels.

Het is een hele opluchting voor de organisatoren dat het festival dit jaar wel kan doorgaan. Al wordt er wel nog steeds coronaproof tewerkgegaan. Zo worden bezoekers bijvoorbeeld nog steeds in tijdsloten binnengelaten.

Alice in Wonderland Lichtfestival en Dino Lights lopen van 3 december tot en met 16 januari 2022 (gesloten op 24 en 31 december). Bezoeken kan tussen 17.15u en 21.15u. Tijdslot is te reserveren via www.zooantwerpen.be en www.zooplanckendael.be.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio