© atv

Antwerps Handje nu ook in suikervrije versie

Antwerpen -

Het Antwerpse Handje gaat mee met zijn tijd. Voor het eerst in de lange geschiedenis van het overbekende koekje wordt dit streekproduct nu ook officieel in suikervrije vorm verkocht. De eer gaat naar Sano, een suikervrije winkel op de De Keyserlei.

Rebecca Van Remoortere

De toog ligt er doorgaans vol cake, gebak en andere zoeternijen. En sinds kort liggen er ook Antwerpse Handjes tussen. Al dat lekkers heeft één ding gemeen: het wordt allemaal gemaakt zonder suiker en zou dus een pak gezonder moeten zijn dan de klassieke varianten.

Niet elke handelszaak mag zomaar officieel erkende Antwerpse Handjes verkopen. Sano moest er een heel proces voor doorlopen. “Het Antwerpse Handje is gepatenteerd, je mag het niet zomaar uitbrengen en verkopen. Maar we wisten dat we deze klassieker minstens even lekker zouden kunnen maken. Dus maakten we een suikervrije variant die we opstuurden naar de Syndikale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade en IJsbedrijf. We kregen een officiële goedkeuring en zo zijn we nu met Sano de eerste officiële verdeler van het suikervrije Antwerps Handje”, zegt Gunther Vanbeselaere.

Antwerpse Handjes. 

Antwerpse Handjes. 

Suikervrij: dus gezonder, met minder calorieën én geschikt voor mensen met diabetes. Dat belooft ook Nico Renmans, zaakvoerder van het Mechelse bedrijf Zùsto. Want het is het product met dezelfde naam dat de suiker in de koekjes vervangt. “We maken Zùsto op basis van prebiotische vezels. Dat zijn gezonde vezels die zorgen voor een betere werking van het verteringsstelsel. In Zùsto zit 75% minder calorieën dan in suiker, maar het smaakt wel nog zoet. Daarom kunnen we gerust stellen dat de suikervrije Antwerpse Handjes even lekker zijn als de originele exemplaren”, zegt Nico Renmans.

Het allereerste Antwerpse Handje werd al in 1934 gebakken naar aanleiding van een bakwedstrijd. De joodse bakker Simon Hakker, een Nederlander, won toen met zijn creatie die hij hij in zijn bakkerij in de Provinciestraat had ontworpen. Het was dan ook niet meer dan normaal de familie van Simon Hakker het suikervrij Antwerpse Handje kwamen proeven en goedkeuren.

 
Suikervrije handjes zijn te koop bij Sano, Keyserlei 4

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio