De kantoren van de Molse Bouwmaatschappij en De ARK blijven wel behouden na de fusie. 

De kantoren van de Molse Bouwmaatschappij en De ARK blijven wel behouden na de fusie. © Tommy Maes

Elf Kempense gemeenten kiezen samen voor vorming van één woonmaatschappij

Mol, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout, Vosselaar -

Elf Kempense gemeenten, waaronder Mol en Turnhout, vormen vanaf 1 januari 2023 een eengemaakte woonmaatschappij die in de plaats komt van DE ARK, Molse Bouwmaatschappij en SVK Noorderkempen. Voor de bestaande huurders wijzigt er niets.

De gemeenteraad van Mol keurde maandagavond de voorgestelde fusie van woonmaatschappijen in de Kempen goed. Die fusie omvat naast Mol ook Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout en Vosselaar, die dat ook nog op hun gemeenteraad voorleggen.

De elf gemeenten vormen vanaf 1 januari 2023 samen een eengemaakte woonmaatschappij die in de plaats komt van de bestaande huisvestingsmaatschappijen DE ARK, de Molse Bouwmaatschappij en Sociaal Verhuur Kantoor (SVK) Noorderkempen.

Eén sociale verhuurder per gemeente

“Momenteel zijn er sociale huisvestingsmaatschappijen die zelf woningen bouwen om te verhuren en sociale verhuurkantoren die woningen huren op de private huurmarkt om verder te verhuren”, zegt Mols burgemeester Wim Caeyers (CD&V).

“De Vlaamse regering heeft beslist dat dat vanaf 2023 verandert. Zo gaan sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren moeten samensmelten tot een woonmaatschappij, waardoor er in elke gemeente nog maar één sociale verhuurder actief is. Onder meer één loketsysteem, één inschrijvingsregister en een duidelijker beeld op het volledige aanbod moeten de dienstverlening verbeteren en de transparantie verhogen.”

Nabijheid

De elf gemeenten kiezen er nu voor om een nieuwe woonmaatschappij te vormen die voldoende groot en krachtig is. “We willen zo één woonmaatschappij voor meerdere gemeenten vormen die voortbouwt op de expertise van de bestaande woonactoren”, vertelt Caeyers. “Al kiezen we daarnaast ook voor nabijheid voor huurders en lokale besturen. Zo blijven de kantoren van de Molse Bouwmaatschappij en DE ARK behouden. Ook werken we met twee subcomités: één voor de regio Baldemore (Balen, Dessel, Mol, Retie) en één voor de Stadsregio (Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar), aangevuld met Lille, Kasterlee en Baarle-Hertog. Op die manier kunnen de gemeenten blijven inspelen op lokale noden. De goedkeuring van de fusie op de gemeenteraden is uiteraard nog maar het beginpunt. De komende maanden moeten de elf betrokken gemeenten samen de oprichting van de eengemaakte woonmaatschappij verder uitwerken.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio