Bart, Anke en Gert Baeyens in hun ruime toonzaal. 

Bart, Anke en Gert Baeyens in hun ruime toonzaal. © Filip Spoelders

Huis Baeyens wil zich opnieuw tonen met heropeningsfeest

Borsbeek -

Al meer dan 110 jaar is het familiebedrijf Huis Baeyens de toonaangevende speler in de Antwerpse regio voor kostuums en feestartikelen. Maar een verhuizing naar Borsbeek vlak voor het uitbreken van corona bracht de zaak wat in de luwte. Met een groot heropeningsfeest wil de familie Baeyens tonen waar het voor staat.

Filip Spoelders

Begin 2020 bracht Huis Baeyens zijn activiteiten uit Antwerpen en Wommelgem samen in één bedrijfsgebouw aan de Frans Beirenslaan in Borsbeek. Maar het bedrijf heeft nog niet veel voordeel kunnen halen uit de nieuwe infrastructuur. “Het was de bedoeling om efficiënter te gaan werken vanuit één locatie. Maar twee maanden na onze verhuizing brak de coronacrisis uit. We hadden een budget van 60.000 euro opzijstaan voor een openingsfeest. Dat is er helaas nooit van gekomen. Gelukkig konden we dat geld gebruiken om de opeenvolgende lockdowns te overbruggen. Er waren immers maandenlang nergens feesten te bespeuren”, vertelt medezaakvoerder Gert Baeyens.

De inkom van Huis Baeyens zet meteen de toon.

De inkom van Huis Baeyens zet meteen de toon. © Filip Spoelders

Gert is samen met broer Bart en zus Anke de vierde generatie in de zaak. En met zijn dochters staat ook de vijfde generatie klaar. “Zij houden zich onder andere bezig met onze Instagram-pagina en onze TikTok-filmpjes.”

Andermans zaken

Het is net om de toekomst van de volgende generaties te vrijwaren dat Huis Baeyens nog wat steun in de rug kon gebruiken. “Een tijdje geleden kregen we telefoon van VRT met de vraag of we mee wilden doen aan het programma Andermans zaken. Daarin geeft Kamal Kharmach ondernemingen die het moeilijk hebben, een nieuw elan. VRT wou een aflevering maken rond overleven tijdens en na corona. Wij hadden het uiteraard moeilijk in deze periode. Daarnaast is het ook nog eens heel moeilijk concurreren tegen spelers als bol.com en ondervinden we ook dat de jongere generaties ons minder goed kennen.”

Eén van de vele gangen met kostuums in het magazijn.

Eén van de vele gangen met kostuums in het magazijn. © Filip Spoelders

Sinds een half jaar maakt het programma opnames over Huis Baeyens. Een van de opdrachten was om een heropeningsfeest te organiseren. Dat zal zondag tussen 14u en 18u plaatsvinden. “We verwachten heel wat bezoekers aan wie we onze winkel van vierhonderd vierkante meter, ons atelier waar we zelf kostuums maken en ons magazijn met honderdduizend kostuums voor de verhuur kunnen tonen. Naast particulieren zijn ook regisseurs, filmscholen, toneelgezelschappen en evenementenbureaus welkom om onze werking te ontdekken. Kamal is trouwens zelf klant bij ons. Hij steunt ons heel hard.”

Naast opnames met Kharmach zullen tijdens het feest ook acts aanwezig zijn zoals De Zingende Ober of een heuse vuurspuwer. Via de photo booth kunnen bezoekers ook in de prijzen vallen.

Nieuw elan

Het heropeningsfeest moet Huis Baeyens duidelijker op de kaart zetten. “Het moet ons een nieuw elan geven en duidelijk maken waarin we uitblinken. We bieden een persoonlijke service aan particulieren en professionelen voor feestartikelen, toneelkostuums, grime en luxe wapens van Denix.”

Televisiekijkers hebben zeker al materialen van Huis Baeyens zien opduiken. “We leverden en leveren onder andere kostuums en accessoires voor programma’s als De Ideale Wereld, Wat als?, Belgium’s Got Talent en De Bende van Jan De Lichte.”

Iedereen is zondag vanaf 14u welkom bij Huis Baeyens aan de Frans Beirenslaan 3 in Borsbeek.