Steven, Lore, Charlotte, Kristel, Caro en Thomas hebben iets te vieren. 

Steven, Lore, Charlotte, Kristel, Caro en Thomas hebben iets te vieren. ©  Guy Van Nieuwenhuysen

Koffiehuis ’t Kan Wel draait eindelijk op volle toeren

Turnhout -

Arktos en Nautica vieren dat ze twee jaar samen het bijzondere koffiehuis ’t Kan Wel uitbaten. Twee jaar op een laag pitje, vanwege corona. Maar nu kan het koffiehuis weer zonder beperkingen klanten verwennen.

Guy Van Nieuwenhuysen

’t Kan Wel in de Leopoldstraat in Turnhout is geen gewoon koffiehuis. Alles wordt er bereid en geserveerd door jongeren en volwassenen die er via Arktos een dagbesteding vinden. Sommigen, onder wie Charlotte, waren er al bij toen het koffiehuis nog een privé-initiatief was en Gewoon Doen heette. Arktos, een expertisecentrum voor jongeren, nam die werking enkele jaren geleden over. “We vinden het belangrijk dat deze jongeren door hun werk in de koffiebar aansluiting vinden met de samenleving”, zegt Lien Schram.

Sinds twee jaar is Nautica, een school voor buitengewoon onderwijs in Merksplas, partner van Arktos in het koffiehuis. De school die vooral jongeren met autisme opvangt, was op zoek naar een plaats voor werkplekleren. Juf Christine begeleidt sinds twee jaar elke dinsdag een groepje leerlingen in ’t Kan Wel. Caro, Thomas en Joren horen bij die gelukkigen. “Er zijn er nog veel meer die dit willen doen, maar we kunnen hier maar vier jongeren laten meewerken”, zegt Christine.

Teambuilding

Op dinsdagen baten de leerlingen van Nautica het koffiehuis uit, op maandag, donderdag en vrijdag zijn dat Kristel, Charlotte, Lore en Steven van Arktos. Zij staan afwisselend in de zaal en in de keuken. Lore doet het liefst de bediening, Kristel werkt liever in de keuken, waar ze champignonroomsoep kan bereiden, terwijl Charlotte er pannenkoeken bakt.

“We hebben lang moeten wachten op een normale werking”, zegt Catho van Arktos. “Nu is het zover. We merken dat de klanten ons ook weer ontdekken. Omdat we nu twee jaar bestaan, willen we ons personeel bedanken. We schenken hen een teambuildingdag. De activiteit mogen ze zelf kiezen.”

MEER OVER Handelaars en horeca Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio