Philippe De Backer. 

Philippe De Backer. © Kioni Papadopoulos

Philippe De Backer (Open Vld) mengt zich in discussie over schepenambt Schiltz: “Praat het uit als grote jongens”

Antwerpen -

Philippe De Backer, voormalig Antwerps Open Vld-lijsttrekker, roept burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn eigen partijgenoot Willem-Frederik Schiltz op om de discussie over het schepenambt uit te praten. “Zorg ervoor dat het bestuursakkoord wordt uitgevoerd. Daar wachten de mensen op, niet op gekibbel.”

De Backer was in 2018 het gezicht van de Antwerpse liberalen. Hij onderhandelde ook over het bestuursakkoord. De Backer besliste in 2019 om uit de politiek te stappen en ontslag te nemen als gemeenteraadslid. Daarmee kwam Erica Caluwaerts in de raad.

In De Afspraak op Canvas duidt De Backer de afspraken rond de schepenambten voor Open Vld.

“Het was effectief de bedoeling dat Claude Marinower (schepen, red.) na drie jaar zijn ambt zou doorgeven, maar het was onduidelijk hoe dat zou verlopen”, zegt De Backer. “Of ik het zou worden, zou afhangen van wat mijn functie op dat moment zou zijn.”

De Backer had in 2018 de knoop rond zijn politieke toekomst nog niet doorgehakt. Het was niet uitgesloten dat hij minister zou worden, wat dan weer niet te combineren viel met een schepenambt. Omdat het wel zeker was dat Caluwaerts de tweede schepen voor Open Vld zou worden, werden de voordrachtsaktes op haar naam gezet.

De Backer heeft een duidelijke boodschap voor De Wever en Schiltz.

“Ik ben al meer dan een jaar uit de Antwerpse politiek”, zegt De Backer. “Ik kan moeilijk inschatten wat de dynamiek is. Maar mijn advies is: drink samen een koffie en praat het uit als grote jongens. Zorg ervoor dat het bestuursakkoord wordt uitgevoerd, daar wachten de mensen op, niet op gekibbel.”  svw

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio