De tipi waarin poëzie weerklink in het Vrijbroekpark. 

De tipi waarin poëzie weerklink in het Vrijbroekpark. © Leo De Nijn

Meertalige poëzie weerklinkt in zelfgemaakte tipi’s in Vrijbroekpark

Mechelen -

Voor wie het Vrijbroekpark geregeld bezoekt, is Tipi’s Mechelen al een vaste waarde geworden. Wie in de artistiek-poëtische installatie binnenstapt, krijgt veeltalige, fluisterzachte poëzie te horen. Het openingsfeest werd door corona een jaar uitgesteld, maar zondag 24 oktober vindt de feestelijke inhuldiging plaats.

Leo De Nijn

Veel parkbezoekers hebben de tipi leren kennen als schuilplaats voor een regenvlaag, maar eens binnen konden ze met een simpele druk op de knop naar poëzie navigeren die in elf talen door Mechelaars werd ingesproken. Tipi’s Mechelen is een initiatief van de vzw Cultural Bridges in Belgium (CBiB), in samenwerking met het provinciaal groendomein Vrijbroekpark. Het idee is gegroeid uit de Grond der Dingen, een burgerparticipatieproject van theater Arsenaal/Lazarus en stadsmuseum Hof van Busleyden.

Voor het ontwerp van de tipi werd een beroep gedaan op de bekende beeldende kunstenaar Patrick Cotillon. Duurzaamheid stond daarbij centraal. “Het hout van de tipi is afkomstig van omgewaaide bomen uit het park, andere materialen werden zo veel mogelijk uit recyclage gepuurd en door onze arbeiders in elkaar getimmerd”, zegt het provinciebestuur.

Diverse taalachtergrond

Tipi’s Mechelen is een actief project. “Gedichten worden voorgedragen en opgenomen door Mechelaars met een diverse taalachtergrond. Met het Nederlands, Spaans, Arabisch, Chinees, Lingala, Mechels of Tamazight is er geen gebrek aan variatie. Bezoekers worden via een geluidsloop getrakteerd op een selectie van gedichten in verschillende talen. In al hun diversiteit hebben die een kenmerk gemeen: het zijn allemaal talen die in Mechelen worden gesproken. Typisch Mechelen dus”, zegt Willy Thomas van De Grond der Dingen.

De feestelijke inhuldiging vindt zondag plaats om 14u. Op het programma, dat geïnteresseerden gratis kunnen bijwonen, staat bol van poëzie, zang en muziek door Boule Mpanya en Didier Ntizatureka, Dichtatuur en Sally Ghannoum. Daarna vindt de voorstelling plaats van de Nieuwe Gedichtenoogst Tipi’s Mechelen.

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio