©  Jan Van der Perre

AAK Merksem: 6 jobs van de 92 gered, hoge premie om productie nog jaar draaiende te houden

Antwerpen -

Met zo’n 80% van de stemmen is bij AAK – de vroegere Solo – in Merksem een sociaal akkoord bereikt. De margarinefabriek sluit in oktober volgend jaar na 127 jaar de deuren. Het sociaal akkoord omvat mooie premies, ook voor interimmedewerkers, die zelfs nog een vast contract aangeboden krijgen.

Christoph Meeussen

Het nieuws kwam eind juni als een mokerslag binnen. AAK zou haar productie van margarine verhuizen naar Zaandijk (Nederland) en Hull (VK), om besparingsredenen, onder meer vanwege de hoge loonkost in België. De directie kondigde daarbij het collectief ontslag aan van 92 medewerkers.

LEES OOK: 100-tal jobs bedreigd nu iconische ‘Solo-fabriek’ in Merksem handdoek in de ring gooit

De afgelopen maanden is er fors onderhandeld, en daar is recent een sociaal akkoord uit voortgekomen, met interessante voorwaarden.

“De informatie- en consultatieprocedure is half september afgerond”, zegt adjunct-secretaris Rodney Talboom (ABVV Horval). “Helaas zijn er geen alternatieven voor de sluiting op tafel gekomen en zijn er geen overnemers gevonden. De Zweedse moedergroep houdt vast aan het besluit om de fabriek te sluiten. Bijna iedereen moet vertrekken. Een zestal mensen zullen – ergens – in het Antwerpse een verkoopfunctie kunnen behouden. Dat zal niet in de fabriek te doen zijn.”

Interessante premies

De fabriek blijft volgens de afspraken wel draaien tot 31 oktober 2022, nog een dik jaartje dus. Intussen is er een sociaal plan afgesproken. “Het plan omvat een premie van 2.500 euro per begonnen jaar, met een minimum van vijf jaar. Dat geldt ook voor mensen met een IBO-statuut en interimmers. Ze krijgen zelfs nog een vast contract tot de sluiting van de fabriek. Dat allemaal om ook de productie te verzekeren.”

Een drietal mensen zou volgens Talboom gebruik kunnen maken van vervroegde pensionering via het SWT-stelsel, werkloosheidssteun met een toeslag van de werkgever. “Wil iemand sneller weg, dan kan dat. Wie voor juli vertrekt, heeft dan recht op een kwart van het sociaal plan. Nadien tot eind oktober is het de helft van het plan.”

Het plan omvat ook de mogelijkheid om allerlei opleidingen te volgen, onder meer taalcursussen Nederlands, of een opleiding om heftrucks te besturen.

Belgische Margarine Unie

De eerste steen van de fabriek werd in 1895 gelegd door de Belgische Margarine Unie. Nadien stond de fabriek gekend als de Solofabriek.

Wat er ook met de fabrieksgebouwen staat te gebeuren, is niet meteen geweten. Bij het bedrijf was voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER