Giannis Antetokounmpo dunkt de bal. Phoenix Suns-center Deandre Ayton is machteloos.

Giannis Antetokounmpo dunkt de bal. Phoenix Suns-center Deandre Ayton is machteloos. © USA TODAY Sports

NBA oogt grilliger dan ooit: nieuw seizoen in Amerikaans profbasketbal begint dinsdag

Dat de voorbije vier seizoenen met Bucks, Lakers, Raptors en Warriors vier verschillende kampioenen voortbrachten, toont dat de huidige NBA onvoorspelbaarder is dan voorheen. Ook wanneer dinsdag de nieuwe jaargang start, zijn er minstens een half dozijn kanshebbers. Een overzicht van de belangrijkste kandidaten.

Marc Vermeiren, Patrick Ceulemans

1. Is het nu of nooit voor de LA Lakers?

Zelden of nooit is zoveel star power op een plaats geconcentreerd als bij de LA Lakers. LeBron James, Russell Westbrook, Carmelo Anthony, Dwight Howard, Anthony Davis en Rajon Rondo hebben elk een palmares een voorarm lang, maar de meeste leden van dit sterrengezelschap hebben hun beste jaren achter de rug. De kampioen van het coronaseizoen ging een jaar later onderuit toen Anthony Davis in de eerste ronde van de play-offs een blessure opliep. Als hij zijn niveau van 2020 kan benaderen, horen de Lakers bij de kanshebbers. Een team met LeBron James, ook al begint de man aan zijn 19de rondje, hoort daar trouwens áltijd bij.

 

 ©  AFP

2. Kunnen de Bucks hun titel verdedigen?

In Milwaukee zal ook dit seizoen alles rond Giannis Antetokounmpo draaien, de Griekse alleskunner die geldt als de beste basketballer van de planeet. Amper 26 is hij, maar hij heeft al een cv die geen speler – Kobe Bryant, LeBron James noch Michael Jordan – op die leeftijd verzamelde: een kampioenschap, MVP van de finale, twee MVP-titels tijdens het reguliere seizoen, vijf selecties in het All-Star team… De Bucks hebben Antetokounmpo tijdens het tussenseizoen omringd met nog meer vuurkracht – een formule die vorig seizoen al gewerkt heeft. Als dat plan lukt, zal de Greek Freak nog meer ruimte krijgen om verdedigingen aan flarden te spelen.

3. Kunnen de Brooklyn Nets pieken zonder Irving?

Zelfs zonder Kyrie Irving, die als notoir vaccinweigeraar aan de zijlijn moet blijven, beschikken de Nets over een buitengewone kern. In de finale van de Eastern Conference lieten ze de latere kampioen Milwaukee wankelen, ook al stonden Irving, Kevin Durant en James Harden tijdens die serie amper 43 seconden samen op het parket. Dus ja, ook zonder Irving kan Brooklyn de hoofdprijs ambiëren. Harden en Durant horen nog altijd bij de beste vijf spelers van de league, in het tussenseizoen bleven Blake Griffin en Bruce Brown aan boord en Patty Mills oogt als een forse versterking. Slag om de arm: hoe groot is de blessuredreiging? En wanneer verdwijnt de kolder uit de kop bij Kyrie?

 

 ©  AP

4. Moeten de Golden State Warriors hopen op Thompson?

Nadat de Golden State Warriors tussen 2015 en 2019 vijf finales op rij bereikt hadden – een run die hen tussen de allerbeste teams uit de NBA-geschiedenis plaatste – sloegen blessures (Klay Thompson, Stephen Curry) en transfers (Kevin Durant) hen vervolgens compleet uit koers. In december zou Thompson opnieuw tussen de lijnen moeten komen. Als hij aan de zijde van Stephen Curry zijn oude vorm hervindt, doen de Warriors opnieuw mee voor de titel. Curry, de beste schutter uit de NBA-geschiedenis, kende vorig seizoen een van de beste jaargangen uit zijn loopbaan. Golden State overwoog lang om een vedette op leeftijd aan zijn team toe te voegen, maar koos uiteindelijk vooral voor drie jonge talenten.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio