Fiona Vanbiesbroeck poseert trots met haar gouden plak. 

Fiona Vanbiesbroeck poseert trots met haar gouden plak. © rr

Antwerpse judoka Fiona Vanbiesbroeck (21) pakt goud en selectie voor EK onder 23

Met goud op de European Cup in het Kroatische Dubrovnik heeft de Antwerpse Fiona Vanbiesbroeck in haar eerste jaar bij de ‘groten’ meteen de internationale poort opengeduwd. Vanbiesbroeck heeft zo meteen ook haar selectie te pakken voor het EK -23, dat over drie weken begint.

Patrick Poppe

Als vierdejaarsstudente geneeskunde weet Vanbiesbroeck als geen ander elke spier en pees in haar lijf zitten. Sinds 2015 heeft ze die dan ook nog eens bijna allemaal geblesseerd, tot een meniscus­transplantatie en een elleboogoperatie toe. Toch vind je in haar palmares weinig gaten, met onder meer zes Belgische titels bij de jeugd, drie ­medailles op de Dutch Open en zo meer.

“Ik stond er altijd tijdens de kampioenschappen, maar daartussen heb ik inderdaad veel blessureleed gekend”, zegt Vanbiesbroeck. “Tot ik twee jaar geleden te horen kreeg dat ik vijf jaar later geen knie meer zou hebben. Het was stoppen met judo of een knietransplantatie laten doen en dus koos ik voor het laatste. Ik was net op tijd gerevalideerd voor een zoveelste ­comeback, maar toen kwam corona de wereld ingewaaid. Anders had ik al een jaar vroeger op de tatami kunnen staan.”

Sinds het Belgisch kampioenschap vorig jaar, waar Vanbiesbroeck bij de juniores de titel pakte en bij de seniores tweede werd, deed ze aan geen enkele competitie meer mee. Maar in Dubrovnik stond er afgelopen weekend geen maat op haar en stoomde ze naar haar eerste echt grote overwinning.

“Ik ben enorm blij dat ik weer wedstrijden kan doen. Met ­enkel kracht- en cardiotraining kan je je als judoka niet blijven motiveren. Mijn agenda is trouwens meteen goed­gevuld, donderdag vertrek ik alweer naar de European Open in Malaga en ik zag dat ik ook geselecteerd ben voor het EK onder 23 dat over drie weken al plaatsvindt.”

Franstalige liga

Opvallend: Vanbiesbroeck komt uit voor de Franstalige ­liga, ondanks haar jeugd­opleiding bij Zwijndrecht maar vooral ook bij Antwerp United. “Ik ben op mijn elfde naar Luc Van Nuffel en Antwerp United gegaan, waar ik een fantastische opleiding kreeg. Maar de Vlaamse judofederatie wilde ons vorig jaar niet naar het EK onder 23 laten gaan en de manier waarop dat gegaan is, zeker qua communicatie, was de druppel voor mij. Ik ben dan overgestapt naar de Franstaligen en ben nu aangesloten bij Inter Gembloux-Wavre. Ik ben trouwens niet de enige judoka die gaan lopen is voor het Vlaamse beleid. We zien wel wat de toekomst brengt. Ik ben iemand die stap voor stap wil gaan, dan presteer ik ook het best. Je zal me niet horen zeggen dat ik op de Olympische Spelen van Parijs mik, maar ik heb natuurlijk al die comebacks wel gedaan om op het hoogste niveau te kunnen staan.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio