© rtv

Magisch verlichte dinosaurussen van Dinolights veroveren Planckendael

Muizen -

Vanaf december vindt in ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen) het langverwachte Dinolights lichtfestival plaats. Het festival zou eigenlijk vorig jaar al plaatsvinden, maar werd toen geannuleerd door de coronacrisis. “78 dino’s staan klaar om de bezoekers te verwonderen met een warme gloed van kleur en licht”, zegt woordvoerster Ilse Segers.

Stijn Van de Sande

Deze winter zie je in ZOO Planckendael niet alleen leeuwen, olifanten en giraffen, maar ook bijna tachtig dinosaurussen. Van de indrukwekkende Tyrannousaurus Rex, over een kleine Velociraptor die net uit het ei gekropen komt tot enkele indrukwekkende kolossen die alles van bovenaf in de gaten houden. Ze zijn allemaal aanwezig tijdens het langverwachte Dinolights lichtfestival dat begin december van start gaat in het dierenpark.

“Al enkele jaren zagen we in ZOO Antwerpen hoeveel mensen genoten van onze lichtfestivals”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “De unieke traditionele Chinese manier waarop mensen mekaar geluk en alle goeds wensen op het einde van het jaar, wilden we ook hier in Planckendael verderzetten. Vorig jaar kon Dinolights jammer genoeg niet plaatsvinden door de coronacrisis. Maar nu kan het wel, en we kijken er dan ook naar uit om de mensen massaal te verwelkomen.”

De indrukwekkende Tyrannosaurus Rex.

De indrukwekkende Tyrannosaurus Rex. © ZOO Planckendael / Jonas Verhulst

In totaal werkten meer dan honderd Chinese kunstenaars mee aan het lichtfestival. “Ze creëerden maar liefst 66 composities en 360 lichtobjecten. Die zijn goed voor in totaal 68 ton staal. Om alles er zo magisch mogelijk te laten uitzien, werd er meer dan elf kilometer aan energie-efficiënte lichtkabels aangebracht. Er werd ook meer dan 18.000 meter aan satijn in de meest uiteenlopende kleuren gebruikt om de dinosaurussen de perfecte look te geven.”

Met de magische verlichting van Dinolights wil Planckendael de donkere periode die de coronacrisis was definitief achter zich laten. “Het zijn geen gemakkelijke tijden geweest”, zegt Ilse Segers. “Tot twee keer toe moesten we het park voor een lange periode sluiten. Ook in de samenleving viel alles stil, waardoor evenementen niet meer konden plaatsvinden. Maar we geven niet op. De verloren tijd willen we deze winter helemaal inhalen.”

De dino’s van Dinolights.

De dino’s van Dinolights. © ZOO Planckendael / Jonas Verhulst

Het park gaat naar eigen zeggen tot het uiterste om alles coronaproof te maken. “Dankzij tijdssloten kunnen wij de bezoekers maximaal spreiden en zijn er nooit te veel mensen op hetzelfde moment in het park. Iedereen volgt uiteraard ook een vaste route in openlucht”, zegt Segers. “De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Dieren zal je op dat moment van de dag waarschijnlijk niet meer te zien krijgen.”

Dinolights loopt van 3 december tot en met 16 januari 2022. Op kerstavond en oudejaarsavond is het park gesloten. Het lichtfestival bezoeken kan tussen 17.15u en 21.15u. Een ticket reserveren kan via de website van ZOO Planckendael. Abonnees genieten van een voordeeltarief.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio