De beheerders van Facebookgroep ‘Vlaamse Bierliefhebbers’ met rechts Sammy Buys uit Lille en oprichter Werner De Haes uit Oostmalle (in het midden met bril) overhandigen een cheque van 867 euro aan de uitbaters van de Waalse brouwerij Misery Beer Co. 

De beheerders van Facebookgroep ‘Vlaamse Bierliefhebbers’ met rechts Sammy Buys uit Lille en oprichter Werner De Haes uit Oostmalle (in het midden met bril) overhandigen een cheque van 867 euro aan de uitbaters van de Waalse brouwerij Misery Beer Co. © RR

Vlaamse Bierliefhebbers halen Waalse brouwerij mee uit miserie: “We verkochten bierpakketten per opbod”

Lille, Nijlen, Oostmalle -

De ‘Vlaamse Bierliefhebbers’, een Facebookgroep met beheerders uit onder meer Lille, Malle en Nijlen, hebben een mooie benefietactie afgerond. De bierfans konden zo 867 euro schenken aan de Waalse brouwerij Misery Beer Co. om de schade na de wateroverlast wat te verzachten. “De brouwerij zag een groot deel van de investeringen in het water vallen”, zegt medebeheerder Sammy Buys uit Lille.

Bart Van den Langenbergh

De Facebookgroep ‘Vlaamse Bierliefhebbers’ is nog geen jaar oud of heeft al bijna 10.000 leden. Op de Facebookgroep kunnen liefhebbers van het gerstenat ideeën uitwisselen over hun favoriete bieren. De groep werd in december 2020 opgericht door Werner De Haes, een Nijlenaar die al enkele jaren in Oostmalle woont. Hij kreeg ondersteuning van een aantal trouwe medebeheerders, onder wie ook Sammy Buys uit Lille. De overstromingen van juli in Wallonië lieten ook de bierliefhebbers niet koud.

“Naar aanleiding van deze overstromingen organiseerden we een benefietactie. We verkochten op de Facebookpagina bierpakketten per opbod”, legt Sammy Buys uit. “Voorbije zaterdag trokken de beheerders van de Facebookgroep naar de brouwerij Misery Beer Co. in Harzé (Aywaille), goed verborgen in een plooi van een vallei in de Luikse Ardennen.”

Dertien bieren

In een klein landhuis kwamen de uitbaters Samia Patsalides en Rémy Perée hun miserie verbergen met een eigen brouwerij. De naam Misery is een verwijzing naar de gelijknamige roman van Stephen King. “Samia en Rémy werkten zeven jaar aan de site en daarna konden ze eindelijk aan hun droom verder werken. Maar het noodlot slaat toe en ze moesten hun zaak sluiten omwille van de Covid-pandemie”, schetst Sammy Buys. “Het eerste brouwsel werd uiteindelijk in juni 2020 gemaakt. Daar zijn tijdens deze crisis dertien bieren in blik ontstaan. Enige tijd later kregen ze dan weer te maken met de grillen van de natuur en zagen ze een groot deel van hun investeringen letterlijk in het water vallen.”

Het water stroomde ook toe bij de brouwerij tijdens het noodweer in juli. 

Het water stroomde ook toe bij de brouwerij tijdens het noodweer in juli. © RR

Warme ontvangst

De ‘Vlaamse Bierliefhebbers’ overhandigden een cheque van 867 euro aan de uitbaters van de Waalse brouwerij. Zij kunnen het geld goed gebruiken om de schade na de wateroverlast wat te verzachten. “Na de zeer warme ontvangst werden we nog rondgeleid in hun brouwerij en konden we nog proeven van hun bieren. Een bezoek aan de brouwerij is zeker de moeite waard”, besluit Sammy Buys.

Samia en Rémy staan in hun brouwerij Misery Beer Co. in het Waalse Harzé. Zij leden ook schade na de wateroverlast. 

Samia en Rémy staan in hun brouwerij Misery Beer Co. in het Waalse Harzé. Zij leden ook schade na de wateroverlast. © RR

miserybeerco.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio