De oppositie veroordeelde “de poppenkast” in het schepencollege

Gemeenteraad brengt geen duidelijkheid over schepenambt voor Schiltz

Antwerpen -

Wie op de Antwerpse gemeenteraad duidelijkheid had verwacht over het schepenambt van Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) bleef op zijn of haar honger zitten. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) herhaalde zijn politieke uitspraken hierover niet. “Wie schepen wil worden, moet voldoende handtekeningen krijgen uit de raad”, zei De Wever als voorzitter van de gemeenteraad.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Open Vld dreigt zich klem te rijden in heisa rond Schiltz

De oppositiepartijen PVDA, Groen en CD&V hoopten op de gemeenteraad maandagavond dat er een einde zou komen aan de speculaties over de toetreding van Schiltz (Open Vld) als schepen begin volgend jaar. Het was PVDA-fractieleider Peter Mertens die bij burgemeester De Wever aandrong op duidelijkheid.

Peter Mertens.

Peter Mertens. © Joris Herregods

“Volgende maand zullen alle gemeenteraadsleden weer fysiek de zitting mogen bijwonen, maar gaat deze stad dan nog altijd een coalitie hebben van N-VA, Vooruit en Open Vld?”, vroeg Mertens.

De PVDA-fractieleider verwees naar uitspraken van Bart De Wever in de pers afgelopen dagen waaruit bleek dat de burgemeester het niet zou betreuren mocht Open Vld uit de coalitie stappen.

Bij Groen en CD&V maken ze zich zorgen dat al deze uitspraken rond het schepenambt voor Schiltz de afkeer van de Antwerpenaar voor de politiek alleen maar zal doen toenemen. “Er wordt te veel energie en tijd gestoken in een poppenkast in plaats van in het beleid”, zei CD&V-fractieleidster Nahima Lanjri.

Geen spanningen

De Wever zei in zijn functie als burgemeester en dus ook als voorzitter van het schepencollege dat alles aan de collegetafel prima verliep en dat er geen spanningen waren. Hij doelde daarmee op Open Vld-schepen Claude Marinower. De burgemeester is ook voorzitter van de gemeenteraad en in die functie legde hij de procedure uit rond de voordrachtsaktes.

Het antwoord van De Wever: “de antwoorden staan in de aktes”

“Er werden rechtsgeldige voordrachtsaktes ingediend voor begin volgend jaar”, zei De Wever. “Op die aktes staan een begin- en einddatum op en met namen. Wie schepen wil worden moet 28 handtekeningen, een meerderheid, verzamelen bij de raadsleden. Wie schepen wordt, is hij of zij die dus een voordrachtsakte kan voorleggen. Ik waarschuw de raadsleden. Als je deze voordrachtsaktes al hebt getekend, dan mag je geen nieuwe tekenen. Want dan vlieg je eruit.”

Er is een voordrachtsakte van Claude Marinower voor de periode van begin 2019 tot en met het einde van dit jaar. Daarnaast zijn er twee voordrachtsaktes voor het schepenambt en het voorzitterschap van het Bijzonder Comité of OCMW vanaf januari 2021. Die staan beide op de naam van huidige Open Vld-fractieleidster Erica Caluwaerts.

Claude Marinower.

Claude Marinower. © Joris Herregods

Als Schiltz schepen wil worden, dan moet Marinower niet alleen stoppen als schepen, maar ook als gemeenteraadslid. Alleen zo kan de liberaal in de gemeenteraad komen. Caluwaerts moet op haar beurt afstand doen van één van haar voordrachtsaktes. Pas dan kan Schiltz handtekeningen verzamelen voor zijn eigen voordrachtsakte. Het is alleen maar de vraag of hij aan 28 handtekeningen gaat geraken. Bij de N-VA-fractie staan ze er niet om te springen om die te leveren.

Caluwaerts en schepen Marinower zwegen maandagavond in de gemeenteraad over deze kwestie. Marinower laat niet in zijn kaarten kijken over wat hij gaat doen in januari. Blijft hij gemeenteraadslid of niet? Het is nu wachten op het resultaat van het gesprek tussen burgemeester De Wever en Schiltz voor er meer duidelijkheid komt. Dat gesprek zou één van deze dagen plaatsvinden.

LEES OOK: Burgemeester De Wever: “Open Vld probeert crisis uit te lokken”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio