Sarah Elst moet De Paddock sluiten. 

Sarah Elst moet De Paddock sluiten. © rr

Gebrek aan vergunningen nekt manege De Paddock: paarden te koop, eigenares hoopt op gesprek met burgemeester

Stabroek -

De bekende Stabroeks manege De Paddock stopt ermee op 1 mei. De manege, waar kinderen en jongeren onder meer leren paardrijden en op paardenvakantie gaan, zag de jongste jaren het aantal leden stijgen, maar ook het aantal klachten. De sluiting is echter het gevolg van een vergunningskwestie: De Paddock ligt in landbouwgebied en heeft geen vergunning om les te geven.

Het bericht dat De Paddock dicht moet, sloeg via sociale media in als een bom en binnen de kortste keren verschenen op Facebook onaanvaardbare scheldpartijen en dubieuze beschuldigen. De manege trok hoe langer hoe meer jongeren aan uit de regio en dat zorgde in de weekends wel eens voor overlast in de Parijseweg, een verharde landbouwweg door de polder. 

Uitbaatster Sarah Elst reageert zelf verbaasd over de impact van haar Facebookbericht. “Het is nooit onze bedoeling geweest mensen te schofferen. Facebook leek ons een geschikt middel om al onze leden en ex-leden op de hoogte te brengen van het feit dat we op 1 mei stoppen met onze commerciële activiteiten.”

Het probleem draait rond vergunningen. Het gemeentebestuur ontving deze zomer verschillende meldingen over de nieuwe stallingen op verschillende weilanden, de parkeerproblematiek en onveilige verkeerssituaties met kruisende factoren. Burgemeester Rik Frans (N-VA): “Wij moeten daarop reageren. Ter plaatse stelden we vast dat er in de Parijseweg rijlessen worden gegeven en kampen en verjaardagsfeestjes worden georganiseerd. Er werden paddocks aangelegd rondom de stallen en de rechterzijde van de rijpiste wordt als parking gebruikt.”

De weilanden zijn agrarisch gebied en hier zijn maar beperkte mogelijkheden voor het houden van paarden. Het uitbaten van een manege op die plaats is dan ook niet toegelaten. Daarenboven beschikt De Paddock niet over de nodige vergunningen om les te geven. Een moeilijk dossier”, geeft Rik Frans toe.

Zwaard van Damocles

Sarah Elst is er het hart van in. “Twaalf jaar geleden begon ik als hobby kinderen te leren paardrijden. Er groeide een sterk en gemotiveerd team en ik ben blij dat we vele honderden kinderen en jongeren hebben leren paardrijden en van dieren houden. We wisten wel dat het probleem van de vergunningen als een zwaard van Damocles boven ons hoofd hing, maar omdat we hier ondertussen al vele jaren waren, dachten we daar niet verder bij na. Na de pandemie schoot het aantal leden naar boven en werd het bij momenten erg druk. Ik begrijp de gemeente, maar ik hoop dat we alsnog rond de tafel kunnen zitten.”

Dat is voor de burgemeester geen probleem, maar hij benadrukt wel dat alles moet gebeuren binnen de bestaande regelgeving.

Voorlopig kan De Paddock niet verder blijven werken in de huidige vorm. Wat wel kan, is dat de stallen worden gebruikt voor paardeneigenaars. Zij kunnen hun dieren wel uitlaten aan de Parijseweg en aan de eigenaars mag ook les worden gegeven. De manegepaarden van De Paddock staan ondertussen te koop.

“We blijven er fier op dat onze dieren hier absolute vrijheid kennen”, zegt Sarah Elst. “De paarden kunnen de hele dag zowel binnen als buiten staan. Altijd is er hooi voorzien. Dat gaan we blijven doen, wat de toekomst ook brengt.”

Erik Vandewalle

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio