Francisco Prado Hernandez tijdens een eerdere editie van Mod Allnighters 

Francisco Prado Hernandez tijdens een eerdere editie van Mod Allnighters © rr

Ook de Antwerpse Mod-scene herleeft: strak in het pak dansen in Bar Rodin

Antwerpen -

Francisco Prado Hernandez mag zichzelf hét gezicht van de Antwerpse Mod-scene noemen. Al bijna vijftien jaar houdt hij de van oorsprong Londense subcultuur levend in onze Scheldestad. Na ruim anderhalf jaar coronastilte keert de MUG-verpleger van beroep zaterdag terug met zijn geliefde feestconcept Mod Allnighters.

Elien Van Wynsberghe

De Mod-cultuur is een subcultuur die teruggaat tot de late jaren vijftig van de vorige eeuw. “Het is een levensstijl”, glimlacht Francisco. Muziek gaat er hand in hand met fashion, met Fred Perry als mode-goeroe. Mod-aanhangers zijn doorgaans piekfijn gekleed. Gaan ze dansen, dan doen ze dat strak in het pak. “Je moet er wat voor over hebben.”

Nog zo’n Mod-symbool: de scooter. “Zelf heb ik een Vespa en een Lambretta uit 1964.” Op het vlak van muziek hebben Mod-aanhangers een voorliefde voor soul, motown, rythm ‘n’ blues, rocksteady, ska, latin jazz en boogaloo. Dj’s draaien met vinyl-platen. “De grootste Mod-band aller tijden is The Who”, vertelt Francisco. “Maar ook de meer recente Britpopcultuur heeft ingepikt op de Mod-subcultuur. Denk aan Oasis of Amy Winehouse. Zij is een godin in de Mod-scene.”

Prado Hernandez is al sinds zijn jonge jaren aanhanger van de Londense subcultuur. “Destijds ging ik regelmatig naar Londen en naar Brighton, de bakermat van de Mod. Ik moest met mijn eigen ogen zien waar dit alles ooit begon. Ik ging er naar events en naar festivals. Kom je daar vandaag, dan zal je merken dat die cultuur er nog steeds leeft.” In tegenstelling tot Antwerpen. “Zonder mij, zouden er in onze stad geen Mod-feesten plaatsvinden”, zegt hij.

De Mod-scene gaat al terug tot de jaren vijftig van de vorige eeuw.

De Mod-scene gaat al terug tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. © rr

Zware shiften, geen uitlaatklep

En dus begon hij destijds met een eigen feestconcept: Mod Allnighters. Zo’n drie keer per jaar bediende hij de liefhebbers van de subcultuur op hun wenken. Tot het corona was. “Dat was best een zware periode. Ik ben MUG-verpleger en heb elke corona-golf van dichtbij meegemaakt. Dat ik zelf gespaard ben gebleven en niet ziek ben geworden, is eigenlijk een klein wonder”, vertelt hij. “Het pijnlijke was dat ik mijn passie voor muziek eigenlijk nodig had om die drukke shiften van me af te kunnen zetten. Me eens goed uitleven door te gaan dansen of op café een pint te gaan pakken: dat was natuurlijk allemaal weggevallen.”

Dat hij zaterdag eindelijk kan terugkeren met Mod Allnighters -de editie kreeg de titel ‘After the Silence’- stemt hem dan ook ontzettend gelukkig. “Ik kijk er enorm hard naar uit en wil er een echte topeditie van maken. Oorspronkelijk had ik een Britse dj geboekt, een van de grootste namen binnen de Mod-scene, maar de Brexit en de moeilijke coronamaatregelen hebben daar een stokje voor gestoken. Dus houden we het op een line-up van eigen bodem.”

Vanuit Brussel komt Dj Dan Singking. “Hij gaat al heel lang mee”. Kris Van Beethoven neemt voornamelijk de ska en rocksteady platen voor zijn rekening. Uit Antwerpen zal dj Lukelux draaien en Francisco zelf, onder zijn nieuwe alter ego Dj Barreto Soul. “Een verwijzing naar de bekende Latino muzikant Ray Barreto en naar mijn eigen roots”, vertelt hij. “Want ook Latino muziek maakt deel uit van de Mod-cultuur.”

Dansen wordt er gedaan in Bar Rodin, dat gevestigd is in de vroegere school De Dames. “En zoals steeds zal er volk van ver buiten Antwerpen komen”, verzekert Francisco. “Tot zelfs mensen uit Frankrijk, Duitsland en Spanje.” En nu de trein weer vertrokken is, wordt er zelfs al volop gewerkt aan de volgende editie van Mod Allnighters. “Die zal komend voorjaar doorgaan, in het nieuwe podiumcafé Djingle Djangle op het Eilandje.”

Dj Dan Singking.

Dj Dan Singking. © rr

Francisco.

Francisco. © rr

De Mods hebben een voorliefde voor scooters.

De Mods hebben een voorliefde voor scooters. © rr

Mod Allnighters – After The Silence: Zaterdag 23 oktober vanaf 20u in Bar Rodin, Lange Nieuwstraat 94. Inkom: 10 euro aan de kassa.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio