Ineos investeert 2 miljard euro in waterstof en bouwt nieuwe fabriek in Antwerpse haven

Het chemiebedrijf Ineos wil samen met enkele partners volgend jaar een fabriek voor de productie van de brandstof methanol bouwen in Lillo. De productie gebeurt met groene waterstof. Het project maakt deel uit van een Europese investering van 2 miljard euro van Ineos in waterstof.

Het Britse bedrijf Ineos, dat onder meer zes vestigingen in de Antwerpse haven heeft, wil zijn productieprocessen vergroenen. Het wil daarvoor in de komende tien jaar twee miljard euro investeren in de productie van groene waterstof, waarbij dus geen schadelijke stoffen zoals CO2 worden uitgestoten. Groene waterstof is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. De eerste productiesites daarvoor worden gebouwd in Noorwegen, Duitsland en in de Antwerpse haven.

Voor Antwerpen gaat het om een nieuwe fabriek op de site van het bedrijf Inovyn in Lillo. Inovyn is een dochterbedrijf van Ineos. Die nieuwe fabriek zou jaarlijks achtduizend ton methanol gaan produceren. Methanol is een van de meest gebruikte grondstoffen in de chemische industrie.

Achtduizend ton CO2 vermijden

De methanol zal in Lillo worden geproduceerd op basis van waterstof en opgevangen CO2. De waterstof ontstaat via elektrolyse. Dat is een chemische reactie waarbij onder invloed van elektrische stroom een molecule wordt gesplitst. Ineos gaat in de nieuwe fabriek waterstof verkrijgen via elektrolyse van zout en van water.

“Dankzij het groene productieproces kan in Lillo achtduizend ton CO2-uitstoot worden vermeden”, zegt het bedrijf. “Dat is het equivalent van achtduizend vluchten van Parijs naar New York en terug.”

Bouw van fabriek duurt tot twee jaar

De bouw van de fabriek zou anderhalf jaar tot twee jaar duren. Ineos doet de investering in de methanolfabriek samen met Engie, Fluxys, Indaver, Oiltanking, het Havenbedrijf Antwerpen en de Vlaamse milieuholding. Het is nog niet bekend of het project extra jobs zal opleveren.

De nieuwe fabriek van Ineos in Lillo maakt deel uit van een grote uitbouw van waterstofproductie in heel Europa. Het bedrijf zal bijvoorbeeld in Rafnes in Noorwegen schone waterstof produceren die zou worden geleverd aan de vervoerssector. Daarmee wil Ineos de uitstoot van zo’n 22.000 ton CO2 per jaar vermijden.

 cwil