Het netwerk zou mede dankzij Operatie Sky opgerold zijn. 

Het netwerk zou mede dankzij Operatie Sky opgerold zijn. ©  Rob Engelaar

Gerecht brengt drugsmilieu zware klap toe: twee ton drugs in beslag genomen, laboratorium ontmanteld en 27 verdachten opgepakt

De federale gerechtelijke politie van Luik heeft maandag 23 huiszoekingen uitgevoerd en 27 personen opgepakt bij de ontmanteling van een criminele organisatie. Er is ongeveer 580 kilo aan pakken cocaïne in beslag genomen en meer dan 1,6 ton drugs voor een geschatte straatwaarde van meer dan 80 miljoen euro, meldt het federaal parket.

Bron: BELGA

De huiszoekingen vonden hoofdzakelijk plaats in de regio van Luik (Hoei, Aywaille, Modave-Strée, Ferrières, Verviers, Herve, Comblain-au-Pont, Amay) maar ook in de provincies Limburg (Genk) en Oost-Vlaanderen (Temse).

De activiteiten van de criminele organisatie kwamen aan het licht in het kader van een onderzoek dat bijna drie jaar geleden startte. De organisatie had haar basis in de regio Luik, maar was ook actief in Limburg, Oost-Vlaanderen, Nederland en Spanje.

Uit het onderzoek blijkt dat de organisatie meer dan 15 ton cocaïne België had doorgevoerd. Er kunnen verschillende inbeslagnames gelinkt worden aan de bende. Daarbij ging het telkens om honderden of zelfs duizenden kilo’s cocaïne, die in Europa binnenkwamen via de havens van Antwerpen en Rotterdam.

De omvang van het criminele netwerk werd duidelijk dankzij de exploitatie van de SkyECC-gegevens (gecodeerd telefoonnetwerk dat door criminelen wordt gebruikt) van de verdachten, aldus het federaal parket.

Er werden verscheidene cocaïneverwerkende laboratoria en verpakkings- en opslagfaciliteiten van drugs gevonden. Op verschillende plaatsen in de provincie Luik zijn ook stortplaatsen van chemisch afval aangetroffen. Op enkele plaatsen waren Colombiaanse verdachten aanwezig.

Spanje

Daarnaast is een netwerk voor de distributie en doorverkoop van de drugs blootgelegd. Verschillende verdachten zouden ook betrokken zijn bij de productie en doorverkoop van cannabis. De eigendommen en bezittingen van verschillende verdachten zijn in kaart gebracht en in beslag genomen.

Meer dan 300 politieagenten waren betrokken bij de grootschalige operatie. De Luikse federale gerechtelijke politie kreeg daarbij steun van collega’s uit Namen, Limburg en Oost-Vlaanderen, de speciale eenheden en de dienst hondensteun van de federale politie. Het leger werd ook ingeschakeld.

Naast de drugs zijn tien vuurwapens waaronder vijf kalasjnikovs in beslag genomen, net als een tiental voertuigen, gecodeerde mobiele telefoons, paarden, vee en luxegoederen zoals horloges van Cartier en Rolex. Een laboratorium voor de verwerking en verpakking van cocaïne werd ontmanteld in Strée en een opslagplaats voor cocaïne werd doorzocht in Ferrières.

Tegelijkertijd met de operatie in ons land, vond ook in Spanje een actie plaats. De Guardia Civil heeft twee huiszoekingen verricht en een verdachte aangehouden tegen wie een Europees aanhoudingsbevel was uitgevaardigd door de Belgische gerechtelijke autoriteiten.

 blg

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio