©  Linda Jambers

Spaanstalige vereniging A.B.I.A organiseert Jornada in het hartje van Antwerpen

Antwerpen -

De Asociación Belgo-Ibero-Americana of A.B.I.A vierde afgelopen weekend haar 90ste verjaardag met een grootse Jornada. Daar ontving de vereniging professoren, de eerste secretaris van de Spaanse ambassade, Sergi Farré en enkele Santiago de Compostela wandelaars. “Na het relaas van Ferré kriebelde het bij velen om een reis naar Spanje te boeken”, zegt Linda Jambers, penningmeester van de A.B.I.A.

Saar Van Olmen

De Spaanse vereniging vierde twee weken geleden al in intieme kring het 90-jarig bestaan. Zaterdag was het tijd voor de Jornada, een jaarlijkse conferentie van de verschillende Spaanse verenigingen in de Lage Landen. Dat gaat elk jaar ergens anders door en vanwege het jubileum kwamen er dit jaar 12 verenigingen uit België en Nederland afgezakt naar Huis De Wael in Antwerpen.

Compostela en biodiversiteit

De dag stond volledig in het thema van “el año Xacobeo” of het heilige jaar van Compostela. Francisco Singul, het hoofd van de cultuurafdeling van de vereniging voor het beheer van het plan Xacobeo, kwam over het culturele aspect van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela spreken. “Ik heb vandaag dingen gezien die ik op mijn wandeling niet gezien heb”, zei Professor in de Spaanstalige literatuur aan de Universiteit Antwerpen María del Rocío Ortuño Casanova over zijn relaas. Zij praatte de sprekers aan elkaar en behaalde deze zomer haar certificaat als wandelaar van de tocht.

Er was naast cultuur ook plaats voor geschiedenis met auteur Francisco Narla. Hij had het over de waarheid van geschiedenis. Professor Geneviève Verlo van de Universiteit van Parijs sprak over de onafhankelijkheid van Peru, waarna Professor Xavier Scheldeman een uiteenzetting deed over de biodiversiteit in voeding. Voor ieder wat wils dus.

Maar er moest natuurlijk ook gevierd worden. Dat deden de aanwezigen met muziek van het Héctor Islas kwartet en een galadiner met hapjes en drankjes in een echte Spaanse stijl. De A.B.I.A. vond het alvast een geslaagde editie en kijkt al uit naar de volgende 90 jaar.

 

 ©  Linda Jambers

 

 ©  Linda Jambers

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio