Moskee De Koepel aan de Stenenbrug in Borgerhout. 

Moskee De Koepel aan de Stenenbrug in Borgerhout. © Imagedesk / Sarah Van den Elsken

Minister Bart Somers trekt erkenning Antwerpse moskee De Koepel in

Borgerhout -

De moskee De Koepel aan de Stenenbrug in Borgerhout verliest haar erkenning. De redenen zijn het gebrek aan transparantie over de werking en het niet naleven van de administratieve verplichtingen.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Pakistaanse moskee van Antwerpen verliest erkenning

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) had in juni al de procedure opgestart tot de opheffing van de erkenning van de moskee De Koepel.

“Er is nog nooit een jaarrekening neergelegd”, zegt Somers. “Nog nooit een meerjarenplan ingediend. Er is zelfs niet geweten wie in het bestuur zetelt of wie de imam is. Evenmin zijn er de afgelopen jaren verkiezingen gehouden voor de raad van bestuur. Dan is de intrekking van de erkenning natuurlijk het logische gevolg.”

De Koepel werd in 2011 door de Vlaamse regering erkend. Het islamitisch gebedshuis werd destijds opgericht door bekeerlingen.

“Net zoals de rest van de Vlaamse regering verkies ik een erkende moskee boven een niet-erkende moskee, maar niet op deze manier natuurlijk”, zegt Somers. “Een erkende moskee kan rekenen op financiering en ondersteuning, maar moet zich wel houden aan bepaalde verplichtingen. Met De Koepel was er geen constructieve relatie, zelfs geen contact.”

Zowel de stad Antwerpen als de provincie Antwerpen gaf een positief advies over de opheffing van de erkenning. Het moskeebestuur van De Koepel wenste niet te reageren om het intrekken van de erkenning.

Na de Pakistaanse moskee Noor-ul-Haram in Antwerpen is De Koepel de tweede moskee die deze legislatuur haar erkenning verliest. Tijdens de vorige legislatuur verloor één moskee haar erkenning. Er zijn nu 25 erkende moskeeën in Vlaanderen, maar dankzij een nieuw erkenningsdecreet kan dat aantal in de toekomst toenemen.

“We richten daarvoor een nieuwe informatie- en screeningsdienst op”, zegt Somers. “Die kan toezien op het naleven van de erkenningsvoorwaarden. Maar hij kan ook lokale geloofsgemeenschappen begeleiden en ondersteunen.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio