©  BELGA

Twee punten na elf wedstrijden: Beerschot evenaart negatief competitierecord

Beerschot blijft de nederlagen opstapelen. Met twee punten na elf wedstrijden evenaart het een negatief competitierecord. Sinds 1960-1961 begon er nog nooit een Belgische eersteklasser slechter aan het seizoen. Enige troost: vijftien jaar geleden duurde de malaise bij Lierse nóg langer, maar ontliep het op wonderbaarlijke wijze toch nog de rechtstreekse degradatie.

Koen Frans

Negen nederlagen, twee gelijke spelen en nul overwinningen. Doelsaldo 7-23. De cijfers van Beerschot kleuren alsmaar roder. Met zeven gemaakte doelpunten heeft het dan ook veruit de slechtste aanval van de reeks. Zeven goals, dat zijn er evenveel als Deniz Undav. Liefst vijf spelers hebben dit seizoen in hun eentje al meer doelpunten gemaakt dan het hele elftal van Beerschot samen: Michael Frey, Paul Onuachu, Jelle Vossen, Dante Vanzeir en Makhtar Gueye.

Je moet al goed zoeken om in het recente verleden een zwakkere start van een Belgische eersteklasser terug te vinden. Zo had Moeskroen vorig seizoen ook nog maar acht keer gescoord na elf speeldagen, twee seizoenen daarvoor had het na elf speeldagen zelfs nog maar vier doelpunten gemaakt. Maar in beide gevallen had Moeskroen toen wel al meer punten gesprokkeld dan Beerschot dit seizoen: 9 punten in 2020-2021 en 5 punten in 2018-2019. In het seizoen 2013-2014 begon Bergen aan het seizoen zoals Beerschot dat dit seizoen heeft gedaan: met 2 op 33. Met een doelsaldo van 7-20 deed de ploeg uit Henegouwen wel nog een tikkeltje beter dan Beerschot dit seizoen. Bergen kon die rampzalige start nooit meer goedmaken en beëindigde dat seizoen als allerlaatste met 22 punten na 30 speeldagen. Opvallend: sinds 1960-1961 -het eerste seizoen waar we gedetailleerde gegevens van hebben- begon er nog nooit een ploeg met minder dan twee punten uit de eerste elf wedstrijden aan het seizoen. Beerschot evenaart dus een negatief competitierecord.

LEES OOK: Als ook het hoofd niet meer mee wil: Beerschot kan al bijna 200 dagen niet meer winnen

Lierse wint pas op speeldag 17

Ook Lierse begon in het seizoen 2006-2007 met een desastreuze 2 op 33 aan het seizoen. Met daarbovenop nog eens een doelsaldo van -16 (4 goals voor, 20 tegen) stond het op dat moment moederziel alleen laatste. Pas na een 2 op 36 nam Lierse afscheid van de Nederlandse coach René Trost. Maar het zou ook onder zijn opvolger Kjetil Rekdal tot op de allerlaatste speeldag van de heenronde duren vooraleer Lierse zijn eerste overwinning van het seizoen kon boeken. Dankzij een discutabele goal van Kristof Snelders won Lierse op een koude decemberavond pas in de slotminuut met 1-0 van Lokeren. Het ging de winterstop in met 6 op 51 en volgde toen al op tien punten van het kwartet Bergen, Beveren, Lokeren en FC Brussels.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lierse zou dat seizoen met 26 punten uit 34 wedstrijden uiteindelijk nog over Beveren naar de voorlaatste plaats wippen, maar moest in de eindronde met de tweedeklassers zijn meerdere erkennen in KV Mechelen. Lierse zakte met een paar weken uitstel dan toch naar tweede klasse. Maar het feit dat de club na zo’n rampzalige heenronde alsnog de rechtstreekse degradatie kon ontlopen, zal de Beerschotsupporters misschien een klein beetje moed geven. Kleine kanttekening: het bestuur van Lierse ging tijdens de winterstop van dat merkwaardige seizoen met de grove borstel door de spelerskern. Liefst zeven nieuwe spelers kwamen de ploeg versterken, acht jongens mochten andere oorden opzoeken. Het heeft niet mogen baten.