Lijn 12 zal vanaf december op andere tijdstippen langs station Essen-grens naar Roosendaal zoeven. 

Lijn 12 zal vanaf december op andere tijdstippen langs station Essen-grens naar Roosendaal zoeven. © Elke Lamens

NMBS reageert op wijzigingen lijn 12 : “Uurregeling in functie van globaal treinaanbod”

Essen, Kalmthout -

Elk jaar in december lanceert NMBS een nieuwe dienstregeling. Hieruit blijkt dat de vertrek- en aankomsturen van de IC-treinen een halfuur opschuiven. “Problematisch voor scholieren en pendelaars”, foetert Vlaams parlementslid Jef Van den Bergh (CD&V). “Noodzakelijk voor ons vervoeraanbod”, reageert NMBS.

De IC-treinen die elk uur rijden zullen volgens de nieuwe regeling telkens een halfuur vroeger vertrekken en aankomen. Ook de S-treinen (stoptreinen) die twee keer per uur rijden, komen dan weer vijf minuten vroeger of later toe. “Het goede nieuws is dat ze voortaan elk uur aan elke halte stoppen. Een vooruitgang aan Kijkuit, zeker voor de leerlingen die naar de Kalmthoutse scholen Erasmus, Heilig Hart en Gitok moeten”, reageert Van den Bergh.

“Het gaat om een aanpassing die noodzakelijk is voor ons vervoersaanbod”, verduidelijkt NMBS-woordvoerder Bart Crols. “Het treinaanbod wordt elk jaar aangepast in functie van andere lijnen en beschikbare rijpaden waarop je mag rijden. Bij de IC-treinen die over een lang traject rijden, zijn er aanpassingen onderweg mogelijk die een impact hebben op de dienstregeling. De puzzel moet kloppen, dat is vooral een technische aangelegenheid.”

Informeren

De parlementariër kreeg deze nieuwe regeling via via door en verwittigde alvast de scholen in Essen, Kalmthout en Wuustwezel hierover. “De invoering van nieuwe dienstregelingen op de tweede zondag van december is een Europese afspraak, dat is midden in een schooljaar, maar daar kunnen we weinig aan doen. NMBS kan wel tijdig informeren.”

“Enkele jaren gebeurde dit ook al eens en toen heeft de vervoermaatschappij zich geëngageerd om een volgende keer de scholen tijdig op de hoogte te brengen. En dit bij voorkeur voor de start van het schooljaar, is wél een mogelijkheid én een must. Helaas is dit opnieuw niet gebeurd.”

Dat scholieren en pendelaars hierdoor opnieuw hun vaste treingewoontes moeten aanpassen, begrijpt Bart Crols wel. “De nieuwe dienstregeling gaat pas binnen twee maanden in voege. Onder meer de scholen worden hierover in detail ingelicht. Die communicatie wordt voorbereid en zo snel mogelijk bezorgd.”

(ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio