De eerste woningen van Minerve zijn bijna klaar. 

De eerste woningen van Minerve zijn bijna klaar. © Revive

Bewoners Minerve gaan stijgende energieprijzen veel minder voelen

Edegem -

Begin volgend jaar kunnen de eerste bewoners van het project Minerve in Edegem hun woningen betreden. Met de aansluiting van deze woongelegenheden op een bestaand warmtenet zullen de toekomstige bewoners relatief weinig hinder ondervinden van de almaar stijgende energieprijzen.

Filip Spoelders

Dat de woningen en appartementen op Minerve aan de Fort V-straat verwarmd zullen worden met restwarmte uit de fabriek van Agfa-Gevaert in Mortsel, maakt het woningproject sowieso apart. Ondertussen staan de eerste gebouwen recht en zijn ze effectief al op het warmtenet aangesloten.

“Het warmtenet is inderdaad al aangesloten zodat deze nieuwbouwwoningen beter kunnen drogen. In de huidige periode van stijgende energieprijzen vinden we het de moeite om dit extra te vermelden. Doordat er restwarmte wordt gebruikt, zullen de bewoners veel minder gevoelig zijn aan de stijgende energieprijzen”, vertelt Isabelle Verhaert, projectverantwoordelijke van Minerve bij ontwikkelaar Revive.

Diezelfde bewoners zullen trouwens niet meer zo lang op zich laten wachten. “De eerste 76 wooneenheden worden nog eind dit jaar opgeleverd. Dat betekent dat we tegen begin 2022 al beweging op de site mogen verwachten.”

Het is de aanvangsfase van een project waar tegen 2025 350 woningen en appartementen tussen 23.500 vierkante meter aan groen moeten komen.

Vlonder uit scheepsdek

In de groenzone zal een wadi komen om regenwater op te vangen. Als trekpleister zal er een houten brug of vlonder met platform over deze wadi lopen. De constructie wordt gemaakt uit tropisch hardhout, afkomstig van een gesloopt scheepsdek. Momenteel wordt er aan een testconstructie gewerkt om de veiligheid te controleren. In het najaar hoopt Revive dat het Edegemse bestuur zijn goedkeuring geeft zodat dit een nieuwe ontmoetingsplek in de gemeente wordt.

Edegems schepen Philippe Muyters kwam al eens kijken naar het concept van het vlonderpad.

Edegems schepen Philippe Muyters kwam al eens kijken naar het concept van het vlonderpad. © Revive