Frank Mercelis met pianist Antoon Offeciers op het podium in Kalmthout. 

Frank Mercelis met pianist Antoon Offeciers op het podium in Kalmthout. ©  Alexander Van Der Wallen

Frank Mercelis keert terug naar zijn geboortedorp: “Ik grijp terug naar de onbezorgde jaren”

Retie -

Frank Mercelis (46) keert in de voorstelling Talk to me in French terug naar zijn Kempense heimat. De naar Antwerpen verhuisde muzikant/acteur groeide op in Retie en laat zijn geboortedorp een hoofdrol spelen. De try-out vindt nu zaterdag, 23 oktober, niet voor niets in Schoonbroek plaats.

Dominique Piedfort

Frank Mercelis trok als student naar de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, maar vergat de Kempense podia nooit. Als zanger van Eddy en de Schellekens herstelde hij de smartlap in ere. Met Eddy et les Vedettes waagde de Retienaar zich aan het Franse chanson. De titel van zijn voorstelling lijkt weer in die richting te wijzen. Maar daarmee zet hij het publiek eigenlijk op het verkeerde been.

“Ik vond Talk to me in French een sterke titel. Ik verwijs daarmee een beetje naar het Franse chanson en Eddy et les Vedettes, maar eigenlijk wil ik nu een echt verhaal brengen. De muziek blijft de basis, wat ik vertel is veel meer dan een bindtekst. Ik maak een hele boog, van A tot Z, waarbij veel bevindingen passeren. Zo werd het een muzikale vertelling met alle ingrediënten van een cabaretvoorstelling. Al gebruik ik die term niet zo graag. Cabaret mag je hier niet wegzetten als humor, gewoon grapjes maken. Het verhaal gaat over mij, een autobiografie met een gezonde dosis fictie, maar toch heel persoonlijk.”

Relatie op de klippen

“Het speelt zich af tijdens de tweede lockdown toen mijn relatie op de klippen liep. Daarbij passeren flashbacks naar de jaren tachtig, naar de eerste hormonen die toesloegen, toen seksualiteit wat meer ging betekenen dan een kusje in de kleuterklas”, duidt Mercelis. “Het verhaal pendelt tussen de eerste en de laatste blessure in de liefde. De nummers komen vooral uit mijn eigen werk, de covers wijzen weer naar de jaren tachtig, allemaal ondersteund door pianist Antoon Offeciers.”

Frank Mercelis toert met zijn voorstelling   

Frank Mercelis toert met zijn voorstelling   ©  Koen Broos

Het is een nieuwe weg die de zanger inslaat. “Het is iets waar ik al langer mee speel. Ook om mezelf uit te dagen. Verhalen vertellen op een podium, daar heb ik altijd veel plezier aan beleefd. Die goesting was er al heel lang.”

In Pand Antiek in de Nonnenstraat in Schoonbroek zal het publiek zaterdag tijdens de try-out zo Marilou leren kennen, de buurvrouw uit Retie. “Het verhaal speelt zich echt af in Retie, in het midden van de jaren tachtig, met de grootste hit en de walkman van toen. Die try-out stond oorspronkelijk gepland in De Ploeg in Retie. Die plek werd te klein, daarom de verplaatsing naar Schoonbroek.”

“De Ploeg was vroeger een restaurant waar we met het hele gezin wel eens gingen eten. Het is een oude hoeve waar ik ooit naar filmopnames stond te kijken. Ik geloof dat het ging om de reeks De Bossen van Vlaanderen. Ik weet nog dat ik daar met mijn fietske voorbijkwam. In mijn verbeelding kwam ik daar toen Jo De Meyere tegen. Alles wat ik in die tijd goed vond, kwam wel uit Amerika. Back To The Future, MacGyver, The A-Team, noem maar op. Ook dat zal in de voorstelling passeren.”

Geborgenheid

Wat is dat toch met de Kempenzonen die in Antwerpen wonen? Vital Baeken en Steven Van Gool zijn alweer de hort op met De Kempenkrak. Waarom komen die roots altijd terug? “Ik zit nu in mijn veertiger jaren. Dat is letterlijk de midlife. Je kijkt terug naar wat er is geweest, naar je jeugd. En dat doe je zeker als je jezelf niet goed voelt. Dan grijp je terug naar die periode van geborgenheid, naar die onbezorgde jaren.”

Waarom op middelbare leeftijd dan niet echt terug naar je wortels trekken, Frank? “Ik woon nog altijd graag in Antwerpen. Al mijn vrienden zitten ook hier. Voor mijn beroep zit ik hier middenin het culturele leven. En het land rondreizen vanuit de Kempen, dat blijft toch lastig. Maar ik blijf wel houden van die goede, warme en hartelijke mentaliteit. En de nood aan meer groen blijft groot. Retie was op dat vlak prachtig, denk nog aan de omgeving van het kasteel du Four. Qua natuur was Retie echt een feest. Die lucht, de open ruimte, dat mis ik nu wel.”

Première op dinsdag 2 november (20u) in schouwburg Corso in Berchem. Op 28 oktober is er nog een try-out in de Open Huiskamer in Olen. Op 21 januari komt de voorstelling naar ’t Getouw in Mol.
Alle speeldata: www.frankmercelis.be

MEER OVER DOEN!-tips Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio