Er werden wielen van tientallen vrachtwagens gestolen. 

Er werden wielen van tientallen vrachtwagens gestolen. ©  loh

Roemeense dieven stelen tientallen wielen van vrachtwagens: tot 2 jaar cel geëist

Sint-Katelijne-Waver -

Twee Roemenen hangt een celstraf van 18 maanden tot 2 jaar boven het hoofd omdat ze op verschillende plaatsen in Vlaanderen wielen van vrachtwagens hadden gestolen. De twee hoofdrolspelers lieten maandag verstek gaan voor hun proces.

Theo Derkinderen

Marius B. en Gheorghi S. sloegen onder meer toe bij een garage in Sint-Katelijne-Waver. Daar knipten ze de draden van de omheining door en gingen aan de haal met acht wielen van vrachtwagens. “Het onderzoek kwam in een stroomversnelling na die inbraak. Op ANPR-camera’s werd een witte bestelwagen met Roemeense nummerplaten opgemerkt. Een bestelwagen die ook aan andere inbraken kon worden gelinkt. Telkens ging het om de diefstal van wielen van vrachtwagens”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy. “Uiteindelijk kwamen de heren B. en S. in het vizier van de speurders door hun hotelregistratie en het telefonieonderzoek.”

Vliegtuig

Zo bleek dat de twee Roemenen vier keer naar ons land kwamen afgezakt om hier diefstallen te plegen. “Vier keer kwamen ze hier op strooptocht en per keer pleegden ze meestal twee inbraken. Ze kwamen met het vliegtuig naar ons land en eenmaal hier, verplaatsten ze zich met de witte bestelwagen. Nadien vlogen ze terug naar Roemenië. Opvallend was dat ze na de vierde strooptocht niet meer toesloegen. We hebben grote vermoedens dat ze de wielen verkochten aan bevriende garagist.”

Een garage en carrosserie stelden zich burgerlijke partij in de zaak. Bij één van de zaken werden 24 banden en bijhorende velgen en bouten gestolen. Bij het andere bedrijf ging om het dertien wielen en velgen. Wellicht wilden de dieven nog meer wielen meenemen, maar kregen ze die niet meer in hun bestelwagen.

Tegen Marius B. werd twee jaar cel en een boete van 4.500 euro boete gevorderd. Tegen Gheorghi S. 18 maanden cel en een boete van 4.500 euro. Vonnis valt op 15 november. tdk

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio