Familieleden van Mieke Verlinden zoeken steun bij elkaar voor het huis waar de zorgjuf werd omgebracht, tijdens de lichtjeswandeling van vorig jaar. 

Familieleden van Mieke Verlinden zoeken steun bij elkaar voor het huis waar de zorgjuf werd omgebracht, tijdens de lichtjeswandeling van vorig jaar. © Hans Otten

Permanent lichtkunstwerk in schooltuin herdenkt vermoorde juf Mieke

Noorderwijk -

Enkele verenigingen uit Noorderwijk (Herentals) organiseren op 10 november opnieuw een lichtjeswandeling ter herdenking van de vermoorde Mieke Verlinden. Voor haar school komt een permanent kunstwerk.

Hans Otten

Het is op 10 november precies één jaar geleden dat zorgjuf Mieke Verlinden in haar woning in de Fabiolastraat om het leven werd gebracht. Enkele lokale verenigingen en ‘haar’ school ’t Klavertje roepen de inwoners van Noorderwijk op om die avond buiten een kaars te ontsteken. Vorig jaar gaf ongeveer het hele dorp gehoor aan een gelijkaardige oproep, waarna iedereen de straat op ging om naar het serene schouwspel te gaan kijken. Op 10 november wordt ook de lichtsculptuur in de voortuin van de vrije basisschool voor de allereerste keer aangestoken. Dat is een kunstwerk dat er permanent blijft staan.

Geluksbrenger

“De dood van Mieke sloeg vorig jaar in als een bom”, zegt directeur Guy Verrezen van ’t Klavertje. “In de school zitten we nog altijd in het verwerkingsproces. Je mag niet vergeten dat twee zussen en het metekind van Mieke hier ook lesgeven. We vinden het als collega’s daarom heel belangrijk dat het gerechtelijk onderzoek naar de spijtige moord blijft doorlopen. Door een kunstwerk te plaatsen, willen we dat ook een beetje warm houden. Want zolang er geen antwoord is, blijven de vragen naar wie en waarom knagen en kan er geen rust gevonden worden.”

Mieke Verlinden. 

Mieke Verlinden. ©  rr

Lichtkunstenaar Peter Snijder uit Noorderwijk, die een graag geziene gast is op lichtfestivals in binnen- en buitenland, kreeg de vraag om het kunstwerk uit te werken. “Ik had tijdens de lichtjeswandeling vorig jaar een klein kunstwerkje op mijn brievenbus gezet, en dat was bij mensen van de school opgevallen”, vertelt Peter Snijder. “Toevallig had ik toen ook klavertjes gemaakt, als een boodschap van hoop in donkere tijden. De school vroeg of ik op basis daarvan iets wilde maken als herinneringsmonumentje voor Mieke.”

“Ik heb nu een klavertje vier gemaakt, waarvan één hartvormige lob een roze kleur heeft. Het werk heet NooitVergeten, als symbool voor Mieke. Haar dood heeft veel teweeggebracht in Noorderwijk, en nog altijd eigenlijk. Zeker nu de eerste verjaardag van haar dood eraan komt, borrelen al die gevoelens ook weer naar boven. Dat de school het kunstwerk niet op de speelplaats verstopt, maar expliciet in de voortuin wil zetten, geeft aan dat ze het ook als een geluksbrenger voor het hele dorp ziet, een teken van hoop voor iedereen”, zegt de kunstenaar.

Hart voor kinderen

“Het kunstwerk heeft inderdaad verschillende betekenissen”, vult directeur Verrezen aan. “Het is in de eerste plaats een herinnering voor juf Mieke. Maar in de tweede plaats willen we zo ook een gevoel van steun geven aan iedereen in het dorp die met spijtige zaken geconfronteerd wordt, wat die ook zijn. Maar in de derde plaats zit de symboliek van onze school er ook in verwerkt. Dat één blaadje of hartje van het klaverblad roos kleurt, benadrukt onze schoolslogan dat we een hart voor kinderen hebben.”

Wie op 10 november langs de school passeert, krijgt er ook een drankbonnetje, dat die avond in het dorpscentrum ingeruild kan worden. “Dat is een initiatief van de familie van Mieke, die op die manier de dorpsgemeenschap wil bedanken voor de steun die ze al heeft mogen ontvangen. Noorderwijk heeft het voorbije jaar bewezen een enorm hechte gemeenschap te zijn. Er zijn zeker verschillende strekkingen, maar er is tegelijk ook een zeer grote samenhorigheid. Dat heb ik hier als nieuwe schooldirecteur ook echt heel duidelijk gevoeld”, besluit Guy Verrezen.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio