De kerk werd al eens gebruikt voor een nieuwjaarsreceptie. 

De kerk werd al eens gebruikt voor een nieuwjaarsreceptie. © jw

Sint Jozefkerk omgevormd tot cultureel centrum

Terhagen, Rumst -

Het gemeentebestuur keurde een erfpacht van 99 jaar goed voor de huur van het kerkgebouw aan de Kardinaal Cardijnstraat in Terhagen (Rumst). Het wil snel werk maken om het tot een cultureel trefcentrum om te vormen.

Momenteel loopt een procedure voor de herbestemming van de Sint Jozefkerk in deelgemeente Terhagen. Het gebouw en het aanliggende perceel zijn eigendom van de plaatselijke Kerkfabriek. Het gemeentebestuur zit in deze omgeving met een tekort aan locaties om het plaatselijke sociale en culturele leven een plaats te geven.

Het kerkgebouw in de Kardinaal Cardijnstraat.

Het kerkgebouw in de Kardinaal Cardijnstraat. © jw

Het leegstaande kerkgebouw in de Kardinaal Cardijnstraat biedt volgens cultuurschepen Raf De Schepper (CD&V) een ideale oplossing. “We hebben de mogelijkheid om het gebouw en het naastliggende terrein de komende 99 jaar te huren voor welgeteld 1 euro per jaar. Het gebouw zal aan de eredienst worden onttrokken, waarna we de binnenruimte zo vlug als kan zullen compartimenteren. Ook verwarming, verlichting en een herinrichting is nodig. Het is de bedoeling om hier het verenigings- en gemeenschapsleven mogelijk te maken.”

Enorme kostprijs

Christophe Marckx (Vooruit-Groen) ontdekte dat de kostprijs niet zomaar een peulschil was. “Ik las dat de ombouw en het veilig maken van het gebouw een heel zware kost voor onze begroting zal betekenen”, aldus het oppositieraadslid. “In de meerjarenplanning staat hiervoor nu reeds 3,5 miljoen euro genoteerd, wat je moeilijk als een peulschil kan omschrijven. Komt daarbij de vraag of een en ander wel veilig zal zijn.”

De schepen antwoordde dat hiervoor een architect en de nodige specialisten zullen worden gecontacteerd. De socialisten en Groen stemden tegen het agendapunt, maar het werd door alle andere partijen goedgekeurd. jw

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio