©  Getty Images/iStockphoto

Trio, onder wie Balenaar, riskeert tot 2 jaar cel voor internetoplichting met 173.000 euro

Hasselt -

Drie mannen uit Houthalen, Heusden-Zolder en Balen riskeren celstraffen tot twee jaar voor internetoplichting. Ze staan terecht voor het wegsluizen van 173.000 euro die een Chinese universiteit overmaakte aan een Italiaans bedrijf dat telescopen maakt. Ze zouden een valse factuur verstuurd hebben met de naam van de Italiaanse bestuurder van het bedrijf en een rekeningnummer dat verbonden was aan de carwash van de Houthalenaar.

Bron: Belga

Op 6 december 2019 werd het geldbedrag gestort op de ING-bankrekening in Houthalen-Helchteren, waarna het in stukken werd overgeschreven naar onder meer een rekeningnummer van een Pakistaanse vennootschap, een rekening van een verhuurfirma in de Verenigde Arabische Emiraten, naar Dubai en naar de rekening van een Pakistaanse firma van de man in Heusden-Zolder. Een overschrijving van 10.000 euro was geslaagd, terwijl ING de tweede van 15.000 euro kon blokkeren. Op de persoonlijke rekening van de Houthalenaar kwam 36.600 euro terecht. Er verdwenen nog bedragen van 39.000 euro, 57.000 euro en 26.700 euro.

De openbare aanklager vorderde naast de celstraffen boetes van vier-, acht- en zestienduizend euro. Vanuit de universiteit van Yunnan in China had het Italiaanse Officina Stellare de bestelling binnengekregen voor een zonnetelescoop ter waarde van zo’n 250.000 euro. Volgens het parket had de Houthalenaar verklaard dat hij enkel op papier zaakvoerder was van de carwash, terwijl de man uit Balen de touwtjes effectief in handen had. Het openbaar ministerie meende dat er voldoende aanwijzingen waren om de drie mannen schuldig te verklaren.

De kabouters

De drie beklaagden ontkenden elk dat ze betrokken waren bij de zaak en vroegen de vrijspraak. “Het zullen de kabouters wel geweest zijn, zeker?”, repliceerde de strafrechter in Hasselt. De 31-jarige man uit Heusden-Zolder vroeg een opslorping met een eerdere veroordeling door een rechtbank in Brussel. De 36-jarige man uit Balen verwees naar een andere persoon, wiens naam telkens opdook maar voor deze zaak van internetoplichting buiten schot was gebleven. Advocaten Karolien Van de Moer en Vanessa Penninger spraken van een flinterdun dossier tegen de beklaagde uit Balen. Het vonnis wordt uitgesproken op 8 november.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio