De leden van DC De Lelie, met tweede links Dante Verstrepen, centraal Tamara Swaans en rechts Rik Verstrepen. Vooraan nog de jongste darter van De Lelie: Gilles Volders (10).  

De leden van DC De Lelie, met tweede links Dante Verstrepen, centraal Tamara Swaans en rechts Rik Verstrepen. Vooraan nog de jongste darter van De Lelie: Gilles Volders (10).  ©  Kristin Matthyssen

‘Dancing Dimi-effect’ in De Lelie: eigen dartclub en eerste tornooi

Pulle -

Hoewel hij er op het net afgelopen EK Darts in Salzburg niet bij was, is het ‘Dancing Dimi-effect’ in de cafés in de Antwerpse rand zwaar voelbaar. Ook café-feestzaal De Lelie van Cliff Verstrepen en Tamara Swaans in Pulle is gestart met een dartclub. Cliffs bompa Rik Verstrepen, die in zijn vroeger café De Pelikaan in Rijkevorsel een dartclub had, organiseert er zaterdag 30 oktober het reünie dartstornooi Back to the 80’s.

Kristin Matthyssen

Liefst 141.000 euro rijfde de kale Engelsman Rob Cross afgelopen weekend binnen als de verrassende winnaar van het EK Darts in Salzburg. Hij versloeg in de finale Michael van Gerwen, de Nederlandse nummer drie van de wereld. “Dat zijn professionele darters, hè”, wijst Rik Verstrepen naar het televisiescherm in café De Lelie, waar hij net van vrouwenvoetbal op het EK Darts is overgeschakeld. “Die Van Gerwen heeft een BMW, Mercedes en een Rolls-Royce van 200.000 euro in zijn garage staan. Niet slecht voor iemand die op zijn 13de op café met vrienden begon te darten.”

In café-feestzaal De Lelie in Pulle wordt veel darts gekeken. Dancing Dimi mist zijn effect niet. “Tegenwoordig zenden ze dat allemaal uit op tv”, zegt Rik. “Cliff en Tamara spelen zelf ook darts, net als mijn achterkleinzoon. Zelf had ik vroeger in de jaren tachtig café De Pelikaan in Rijkevorsel waar wekelijks darttornooien waren. ‘Den bompa’ heeft dat nu weer opgepikt.”

Supporters

Op 30 oktober worden er acht dartsblokken plus nog één voor de dames opgesteld in De Lelie. 64 heren en zestien dames kunnen deelnemen. “Voor de dames zitten we al bijna vol. Bij de heren kunnen nog elf darters inschrijven. Supporters zijn altijd welkom. Het is geen mastertornooi, we mikken meer op caféploegen en losse spelers. De inleg is 10 euro. Die wordt later als prijzenpot verdeeld”, legt Rik het principe uit.

DC De Lelie, de nieuwe dartploeg van De Lelie, telt intussen zestien leden. Ze trainen op donderdagavond. “Onze eerste match hebben we gelijkgespeeld, onze tweede verloren en vrijdag hebben we met DC De Lelie voor het eerst gewonnen tegen DC De Brigadiers in café De Rijkswacht in Hoogstraten.”

Gilles Volders (10) uit Zandhoven. “Thuis in onze living hangt een blok.” 

Gilles Volders (10) uit Zandhoven. “Thuis in onze living hangt een blok.” © kma

Wedstrijdblok

De Lelie had vroeger een elektronisch blok, maar is nu opnieuw overgeschakeld op een vast blok. “Een echt wedstrijdblok, zoals op tv”, wijst Rik. Als dartsanalfabeet strooien we met een compliment over de sfeervolle blauwige ledlichtjes rond het dartsblok, die al voor een vroege kerstsfeer zorgen. Maar dat blijkt geen sfeerverlichting, het is omdat er tijdens het werpen geen schaduw op het blok mag komen.

Eddy De Valck is zich net komen inschrijven voor het tornooi. “Bij mij is het opnieuw beginnen kriebelen sinds mijn vrouw mij een dartblok voor mijn verjaardag cadeau heeft gegeven. Vroeger speelde ik in de Antwerpse federatie. Naderhand zijn wij naar Pulle verhuisd. Het is nu door hier binnen te stappen voor die inschrijving, dat ik ineens verneem dat er in mijn dorp ook een dartclub is”, stelt Eddy tevreden vast.

De mama van Gilles oefent in De Lelie. 

De mama van Gilles oefent in De Lelie. © KMA

Gilles Volders (10) uit Zandhoven is de jongste. Hij mag nog niet aan het tornooi deelnemen. “Mijn ouders zijn darters. Thuis hangt er een blok in onze living. En ik werp mee”, zegt de jongen. Ook Dante (14), de zoon van cafébazen Tamara en Cliff en achterkleinzoon van ‘bompa’ Rik, gooit al graag een pijltje.

Alle info over DC De Lelie in café-feestzaal De Lelie, Dorpsstraat 80 in Pulle. Inschrijven tornooi kan ook via cliffke-tamara@hotmail.com
Gilles in actie. 

Gilles in actie. © KMA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio