Bahaoddin Gholam stond enkele uren nadat hij door overvallers op het hoofd werd geslagen alweer in zijn telefoonwinkel in Turnhout. De daders zijn door de rechter veroordeeld. 

Bahaoddin Gholam stond enkele uren nadat hij door overvallers op het hoofd werd geslagen alweer in zijn telefoonwinkel in Turnhout. De daders zijn door de rechter veroordeeld. © Bert De Deken

Celstraffen tot vier jaar voor brutale overval op telefoonwinkel in centrum van Turnhout

Turnhout -

Twee jonge Nederlanders zijn door de rechtbank in Turnhout veroordeeld tot respectievelijk vier jaar en veertig maanden cel voor een brutale overval op de telefoonwinkel Phone 2 Go in Turnhout. Een van hen had diezelfde winkel eerder al eens overvallen met een mes. “Het slachtoffer heeft nog altijd last van nachtmerries en geheugenverlies”, aldus de rechter.

Bart Van den Langenbergh

Vier gemaskerde mannen pleegden op 18 september 2020 een gewapende overval op de telefoonwinkel Phone 2 Go in de Leopoldstraat in het centrum van Turnhout. Zaakvoerder Bahaoddin Gholam (60) kreeg meteen twee pistolen op hem gericht en een van hen sloeg met de kolf van een pistool zwaar op zijn hoofd. De zaakvoerder raakte even bewusteloos, had een gapende hoofdwonde en werd aan handen en voeten vastgebonden met colsonbandjes. De daders gingen uiteindelijk aan de haal met achttien gsm’s, drie tablets, twee AirPods, tien oortjes en ruim 800 euro.

Onverbeterlijk

Via een minderjarige dader kwamen ook de twee hoofdbeklaagden in beeld. Een vierde mededader kon nog niet worden geïdentificeerd. De rechtbank veroordeelde de Nederlander Xavier L. (20) bij verstek tot vier jaar cel. Hij moet onmiddellijk worden aangehouden. L. is in februari 2020 al veroordeeld tot een autonome werkstraf van 260 uren voor een overval op dezelfde telefoonwinkel op 25 oktober 2019. In juni van dit jaar kreeg hij nog eens zes maanden cel voor het bezit van drugs in de gevangenis. “Hij pleegde deze overval nauwelijks zeven maanden na een veroordeling voor feiten op hetzelfde slachtoffer. De man voerde zijn werkstraf niet uit en lijkt onverbeterlijk”, oordeelde rechter Willemijn Verhoeve.

Snel geldgewin

Tweede beklaagde Geranio K. (21) uit Amsterdam, die op 15 augustus van dit jaar werd gearresteerd, kreeg een celstraf van veertig maanden, waarvan tien maanden met uitstel. Volgens de rechter zijn er aanwijzingen dat de twintiger zich wenst te herpakken. Toch zette ze de jongeren nog eens op hun plaats. “Ze handelden louter uit snel geldgewin en hebben weinig moreel besef”, luidde het vonnis. “De gevolgen voor het slachtoffer zijn verregaand. Ondanks zijn ernstige verwondingen ging hij quasi onmiddellijk werken om zijn gezin te onderhouden. Hij heeft nog steeds last van nachtmerries en geheugenverlies.”

Bahaoddin Gholam krijgt een schadevergoeding van 3.000 euro. Bij de behandeling van de zaak twee weken geleden was hij nog altijd fel onder de indruk. “Ik ben al zeven keer het slachtoffer geweest van inbraken en overvallen. Vorig jaar was ik bijna dood”, legde de uitbater uit.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio