Marc Van Winckel somt op wat hij nog allemaal hoopt in te zamelen. 

Marc Van Winckel somt op wat hij nog allemaal hoopt in te zamelen. © Guy Van Nieuwenhuysen 

73-jarige Marc zamelt nog dagelijks goederen in voor Wallonië

Meerhout -

De 73-jarige Marc Van Winckel uit Meerhout rijdt meermaals per week naar Wallonië. Telkens vult hij zijn wagen met materiaal Daarmee hoopt hij de door watersnood getroffen inwoners voort te helpen. “De nood is hoog”, zucht hij.

Guy Van Nieuwenhuysen

Zijn auto steekt vol verwarmingsapparaten. Hij toont me zijn koffer, waarin dekens en spreien zijn gepropt. Marc Van Winckel is hier al voor de vierde keer deze week. “Ik ben 73, maar ik kon niet thuis blijven en niets doen”, vertelt de man die al wekenlang op zoek gaat naar materiaal dat de bewoners van de Vesdervallei na de overstromingen in juli zijn kwijtgeraakt.

Marc diept een lijstje op. Hij somt op wat hij nog kan gebruiken. “Ik zoek nog strijkplanken en strijkijzers, televisietoestellen, waterkokers, kookplaten, koelkasten, diepvriezers, haardrogers en ook stoelen. Al moeten die stoelen wel van kunststof gemaakt zijn, want de woningen van deze mensen zijn nog vochtig.”

Het lijstje van Marc lijkt eindeloos. “Fietsen, dat zoek ik ook nog. Maar ook iemand met een camion, die dat allemaal naar Wallonië kan voeren. En dikke gordijnen, want in de woningen staan geen deuren meer. De mensen sluiten het deel van de woning dat ze kunnen verwarmen met gordijnen af.”

Wie kan helpen?

Marc rijdt van dorp tot dorp. Van Fraipont tot Chaudfontaine. “In dat laatste dorp ben ik vorige week gaan lopen. Het werd me te veel. Al die ellende, al die problemen. Het vreet ook aan mij. Maar dan pep ik me weer op, want deze mensen moeten geholpen worden.”

Marc levert de ingezamelde materialen af op enkele verzamelpunten. “Daar zorgen lieve mensen voor een correcte verdeling.” Wie Marc kan helpen met materialen of hem kan bijstaan om deze in te zamelen en te vervoeren, mag hem bellen op 0478.28.36.41.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio