©  BELGA

Leider Westerlo omzeilt ook Brusselse klip en pakt met volwassen prestatie de drie punten

Vorig seizoen ging Westerlo twee keer onderuit op het veld van RWDM. Dit keer kwam het zo ver niet. Voor de rust sloeg de autoritaire leider twee keer genadeloos toe via Maxime De Cuyper en Erdon Daci. RWDM kwam niet verder dan de aansluitingstreffer via Nicolas Rommens vanop de stip.

Bart D’haene

De statistiek na 45 minuten vatte het perfect samen. Twee schoten op doel van Westerlo - bij wie de langdurig geblesseerde Tuur Dierckx vervangen werd door Kouya Mabea - leverden even veel doelpunten op. Van efficiëntie gesproken. Niet dat de bezoekers voor de rust een topprestatie afleverden. Maar met 60% balbezit hadden ze wel voortdurend controle over de wedstrijd. RWDM loerde van in het begin op de omschakeling en wilde bij balverlies snel tegenprikken. Met het centrale duo Rubin Seigers-Pietro Perdichizzi beschikt Westerlo dit seizoen over een ijzersterk slot op de deur en zij ruimden voor de rust elk vijandelijk gevaar op. De Brusselaars dreigden enkele keren. Meer dan af en toe steriele voorzetten in de zone van de waarheid leverde het niet op.

In de 34ste minuut was het aan de overkant wel raak voor de Kemphanen. Lukas Van Eenoo stuurde Maxime De Cuyper diep en de aandringende linkerflankspeler profiteerde van een aarzeling in de Brusselse verdediging. Hij trapte randje strafschopgebied de bal tussen Ruyssen en Libert in de rechterhoek voorbij Théo Defourny. Drie minuten later sloeg Westerlo opnieuw toe. Kyan Vaesen gaf de bal goed mee met De Cuyper. Zijn prima voorzet werd aan de tweede paal binnen getikt door Erdon Daci. Voor de Macedoniër het tweede doelpunt dit seizoen.

De tweede helft kon niet beter beginnen voor RWDM. Voor een fout van Thomas Van Den Keybus legde scheidsrechter Jordy Vermeire onverbiddelijk op de stip. Nicolas Rommens (ex-Westerlo) stuurde David Jensen naar de verkeerde hoek. Westerlo panikeerde niet en het speculeerde nu zelf op de tegenprik. In de 67ste minuut kwam de Brusselse club met de schrik vrij. William Togui ontzette een vrije trap van Bernat ongelukkig achterwaarts met het hoofd. De lat hield de bezoekers van een derde doelpunt. De daaropvolgende kans kopte Daci over. Vier minuten later verhinderde opnieuw het doelkader een bezoekend doelpunt. Het schot van Bernat - na een mooie combinatie via Vaesen en Daci - strandde op de rechterstaak.

Westerlo werd meer achteruitgedrongen dan in de eerste helft en liet het balbezit aan RWDM. Tot Van Eenoo De Cuyper met een schitterende bal alleen voor Defourny zette. De stiftbal van de West-Vlaming werd door de ingevallen Mpati van de lijn gekeerd. In de slotfase werd niet meer gescoord. Het team van trainer Jonas De Roeck telt zeven punten voorsprong op de eerste achtervolgers Waasland-Beveren en Lommel.

RWDM: Defourny, Libert (77’ Mpati), Ruyssen, Le Joncour, Van Den Bogaert (77’ Goncalves Pereira), Lavie (46’ El Ouadhi), Rommens, Gécé (63’ Dante), Nangis, Nzuzi (63’ Claes), Togui

WESTERLO: Jensen, Jordanov, Seigers, Perdichizzi, Mabea, Van Den Keybus, Van Eenoo, Daci, De Cuyper, Daci (81’ Noviello), Vaesen (88’ N’Diaye), Bernat (81’ Gouré)

DOELPUNT: 34’ De Cuyper 0-1, 37’ Daci 0-2, 50’ Rommens 1-2 (str.)

GELE KAARTEN: 32’ Jordanov, 66’ Van Den Bogaert, 76’ Dante, 77’ Van Eenoo, 83’ Rommens, 88’ De Cuyper

SCHEIDSRECHTER: Vermeire

MEER OVER VOETBAL

MEER OVER KVC Westerlo