Opnieuw koeken loten op Koekloting. 

Opnieuw koeken loten op Koekloting. © koen fasseur

Jaarmarkt Koekloting grijpt terug naar oude traditie

Stabroek, Kapellen -

De jaarmarkt in Putte, die de kermisperiode in het grensdorp afsluit, heet in de volksmond ‘Koekloting’. De oude traditie om dan koeken te verloten is terug van weggeweest. Nu de Putse janhagel is erkend als streekproduct, werd de lekkernij tijdens de markt opnieuw verloot.

Enkele weken geleden kreeg bakker Greg De Schutter het blije nieuws dat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing zijn Putse janhagel officieel had erkend als streekproduct. Janhagel is een krokant gebakken speculaaskoekje met een uitgesproken, kruidige smaak.

Stabroek kent nu met de Putse janhagel voor het eerst een eigen streekproduct. Dat bracht Greg De Schutter op het idee om niet alleen janhagel, maar ook de traditie van koekloten terug in de actualiteit te brengen.

Draaien aan het rad.

Draaien aan het rad. © koen fasseur

Het is niet toevallig dat de afsluitende markt in Putte luistert naar de naam Koekloting. Hij nam onmiddellijk contact op met de Putse Middenstandsvereniging en die zag het meteen zitten om tijdens Koekloting opnieuw koeken te verloten. Een traditie die tot midden vorige eeuw in gebruik bleef.

Greg De Schutter: “Een groot rad verdeeld in vakjes was voldoende om het koekloten opnieuw leven in te blazen. Voor 2 euro mag een marktganger één keer aan het rad draaien. Hij kan dan een pak janhagel winnen of elk uur één bon van 50 euro geschonken door de Putse Middenstandsvereniging. Wanneer het rad stopt op een van de andere vakjes, gaat de inzet naar een Putse vereniging. Op deze manier kunnen we Koekloting opnieuw zijn naam alle eer aan doen.”

Traditie

Koekloting verwijst inderdaad naar een oude traditie waar koekjes werden verloot. Er werd onder meer janhagel verloot en die naam verwijst naar het gepeupel, het volk, tuig. Maar daarnaast werden ook ‘dobbele witjes’ verloot. Stabroeks heemkundige Ward Mous legt uit: “De naam ‘dobbele witjes’ is eigenlijk een verbastering van de Franse uitdrukking ‘Double ou quitte’. Dobbele witjes zijn eigenlijk kleine gekaramelliseerde en soms gekleurde snoepjes. Die werden gepresenteerd op vellen papier met vijftig stuks. Op enkele schragen lag een grote eenvoudige roulette. Tegen betaling mocht je aan het rad draaien. Het wiel stopte op een van de vele vakjes en die plek bepaalde of je een heel blad, een half blad of een kwartblad met dobbele witjes won.”

‘Jaarmarkt Putte’, van Marten Melsen.

‘Jaarmarkt Putte’, van Marten Melsen. © RR

Ward Mous verwijst ook nog naar een schilderij van de Stabroekse schilder Marten Melsen (1870-1947). Die schilderde in 1926 een doek met als titel Jaarmarkt Putte. Links op het schilderij, vlak onder de Belgische vlag, staat een kraam met een rad op. Kinderen kijken belangstellend toe, want het kraam verloot dobbele witjes of janhagel. Erik Vandewalle

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio