Steffy De Puysseleir: “Iedereen met vragen over juridische problemen kan bij ons terecht.” 

Steffy De Puysseleir: “Iedereen met vragen over juridische problemen kan bij ons terecht.” ©  Joris Herregods

Vlinderpaleis

Nieuw welzijnsonthaal justitiepaleis biedt alle soorten hulp

Antwerpen -

Op vrijdag zal in de hal van het justitiepaleis op de Bolivarplaats het ‘Welzijnsonthaal’ openen. Daar kun je niet alleen terecht voor vonnissen, maar ook voor juridisch advies over bijvoorbeeld schulden, scheidingen of problemen met de huisbaas. “We kunnen juridisch advies geven en mensen doorverwijzen als ze ander soort hulp nodig hebben”, zegt Steffy De Puysseleir van het CAW Antwerpen.

Maaike Floor

In het Vlinderpaleis komen gemiddeld meer dan 800 bezoekers per dag. Onthaalmedewerkers kunnen hen de weg wijzen naar de juiste rechtbank of de zaal waar hun zaak behandeld wordt, maar zij kunnen mensen met andere vragen en problemen niet helpen.

“Dat hebben we nu verholpen door één centraal Welzijnsonthaal te maken, waar ook fysiek een ruimte voor is gebouwd in de hal. Daar zit iemand van de griffie die bezoekers kan helpen om van welke rechtbank dan ook hun dossier in te kijken of een vonnis na te lezen. Er is een advocatenpunt waar van 9-12u een advocaat advies kan geven en er is een sociaal juridisch punt om mensen die in moeilijke situaties zitten juridisch advies te geven (9-16u) of door te verwijzen voor ander soort hulp”, vertelt Steffy De Puysseleir, projectcoördinator van het Welzijnsonthaal. “Hiervoor waren er wel plaatsen waar mensen dat soort hulp konden krijgen, maar die zaten vaak verspreid over het gebouw. Nu zit alles centraal op één plaats. Achter de nieuwe balie zijn ook gespreksruimtes waar mensen in alle rust hun verhaal kunnen doen. De stap naar hulpverlening is al groot, hiermee willen we de drempel zo laag mogelijk maken. Niemand hoeft meer verloren te lopen.”

Trein van de digitalisering

Het project is een samenwerking tussen het CAW Antwerpen, de Balie Provincie Antwerpen, de rechtbanken en parketten in het Vlinderpaleis en de stad Antwerpen, die het mee financiert. Antwerps schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a): “De nood aan fysieke onthaalplekken voor welzijnsvragen blijft groot, zeker in een grote stad waar niet iedereen mee kan op de trein van de digitalisering. Het Vlinderpaleis is een belangrijke toegangspoort voor Antwerpenaren die kampen met problemen rond bijvoorbeeld schulden, wonen of opvoeding. Door verschillende hulpverleningspartners samen onder één dak te brengen, moeten cliënten niet langer bij allerlei verschillende diensten aankloppen. Ik hoop dat we hier in de toekomst nog meer op kunnen inzetten.”

Vrijdag 22 oktober wordt het Welzijnsonthaal officieel geopend door minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld) en schepen Tom Meeuws (sp.a).

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio