Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede met Natasja Lories,  Daevy Amerlynck en Tinne Croisieau.  

Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede met Natasja Lories, Daevy Amerlynck en Tinne Croisieau.  © Ward Bosmans

Geknipt houdt pleidooi voor cultuurparticipatie voor mensen in armoede: “Ze zijn meer dan een QR-code”

Mechelen -

Naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede organiseerde het Mechelse armoedecollectief Geknipt zondagnamiddag een aantal culturele activiteiten in het Mechels Cultuurcentrum. Met dit evenement, waar iedereen welkom was, wou de organisatie een pleidooi houden voor cultuurparticipatie voor mensen in armoede.

Ward Bosmans

Voor deze doelgroep betekent cultuurparticipatie en vrije tijd vaak het overwinnen van tal van drempels. Volgens ervaringsdeskundige Tinne Croisieau gaat het om veel meer dan alleen maar financiële drempels. “Ook sociale drempels, mobiliteit en digitalisering zijn soms struikelblokken”, zegt Croisieau. “Men vergeet wel eens dat er nog mensen zijn die geen smartphone of computer hebben. Tegenwoordig moet je voor elke activiteit via internet reserveren. Mensen zijn meer dan een QR-code. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat er na de voorstelling vaak geen openbaar vervoer meer is, dat ze geen aangepaste kledij hebben, dat ze zich onzeker voelen omdat ze niet zo taalvaardig zijn of geen diploma hebben. Om mensen in armoede te laten participeren aan cultuur is er dus meer nodig dan een Uitpas, een taxicheck of een sociaal restaurant.”

Natasja Lories, coördinator van De Keeting, en Daevy Amerlynck, coördinator van De Lage Drempel, willen niet alleen met dit evenement aandacht vragen voor cultuurparticipatie voor mensen in armoede. “We hopen dat het iets duurzaam wordt en dat de aanbieders van cultuur zichzelf eens afvragen hoe toegankelijk zijn we? Mensen in armoede gaan zelden naar een theater of naar een concert omwille van een aantal drempels. Mensen in armoede willen niet zozeer gratis tickets, want dan voelen ze zich gekrenkt in hun waardigheid. Ze willen gerust iets betalen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van organisatoren en de overheid om de drempels weg te werken. Als je bijvoorbeeld je aanbod enkele digitaal bekend maakt, dan zet je al een te hoge drempel. We zijn in Mechelen gestart met een project ‘Over culturele bruggen’, waar we gaan samenzitten met de aanbieders en de doelgroep om die drempels weg te werken.” (wabo)

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio