De leden van het PFL-team. Rechts: Gianni Scoponi bij een 3D-printer. — © rr, GS Technology
Unizo geeft prijzen aan straffe Antwerpse ondernemers: als student alleen begonnen, nu succesvolle kmo’s
Bill Gates (Microsoft) en Steve Jobs (Apple) begonnen hun verovering van de wereld vanuit hun garage. Ook de winnaars van de Unizoprijzen voor kmo’s in Antwerpen begonnen klein, op hun eentje, al in hun studententijd. Twee mooie verhalen over gedurfd ondernemerschap in eigen provincie.
PA voor The Scabs
De kmo van het jaar volgens Unizo is PFL group uit Beerse, een bedrijf dat evenementen, congressen, tv-opnames, beurzen, live-events en fysieke en digitale meetings ondersteunt. Het begon zowat veertig jaar geleden toen Dominic De Gruyter op zijn 18de besloot om zelfstandige te worden. “Toen was je pas meerderjarig op je 21ste, dus moest ik mij eerst laten ontvoogden”, vertelt hij.
De nog piepjonge Kempenaar deed ‘de PA’ voor popbands, de verhuur en bediening van de geluidsinstallatie. “The Scabs heb ik nog gedaan toen ze nog niet zo bekend waren.”
PFL ontvangt de prijs. Tweede van links: Dominic De Gruyter. — © rr
Vandaag leidt hij een bedrijf met net geen vijftig werknemers, met de structuur van een holding die een stuk of zeven bedrijfjes overkoepelt. “Een tiental medewerkers is ideaal, dan loopt de communicatie vanzelf altijd goed. Daarom zijn we bedrijven beginnen overnemen, zoals het WIMEC event center in Turnhout. Dan doen we liever dan naar één grotere onderneming te gaan.”
In 2019 ging de holding 10 miljoen euro omzet halen, maar toen kwam corona. “Ineens werden voor 1,5 miljoen euro events geannuleerd. De wereld stond even stil. Maar we hebben een nieuwe adem gevonden met het opzetten van digitale meetings voor grote bedrijven over heel de wereld. Voor een farmabedrijf bijvoorbeeld. Anders was iedereen naar Taiwan gevlogen voor de jaarlijkse bijeenkomst. We hebben berekend dat de firma zo 400.000 euro en 107.000 kilo CO₂-uitstoot heeft uitgespaard.”
De leden van het PFL-team. — © rr
Duurzaamheid
PFL wil verdergaan op die weg van duurzaamheid. “We richten hubs op met lokale mensen in de grote congressteden, zoals Barcelona, Milaan en Amsterdam. Zo hoeven onze technici niet telkens het vliegtuig op.”
Wie bij PFL wil werken, moet flexibel kunnen zijn. “Een congres kun je niet uitstellen omdat wij niet klaar zijn. Soms kloppen onze mensen lange dagen, maar dat kunnen ze ook compenseren.”
Op dit moment is het alweer waanzinnig druk in het hoofdkantoor in Beerse. “Onze klanten willen precies alle schade van een paar jaar inhalen.”
Digitale printers naast de tv in ouderlijk huis
Gianni Scoponi, geboren en getogen in Essen, won met zijn bedrijfje GS Technology, met vier medewerkers in totaal, de prijs voor de meest beloftevolle kmo. Hij had als student thuis al een 3D-printer geïnstalleerd, “naast de tv van mijn ouders”, waarmee hij zaken begon te doen.
Vandaag is hij net afgestudeerd, nog altijd maar 24, en sinds november huurt hij een loods in de Postbaan in Essen, waar twintig 3D-printers de klok rond de meest uiteenlopende voorwerpen printen, van onderdelen voor robotten over medische protheses tot een levensgrote cockpitsimulator voor leerling-piloten.
“De mal daarvoor heb ik nog gedaan met een aantal kleine printers bij mijn ouders thuis. We maakten die in kleine stukken die we daarna allemaal in elkaar moesten puzzelen. Dat was niet houdbaar als manier van werken. Voor mijn ouders ook niet. Trouwens, de tv moest heel luid staan om nog te kunnen volgen (lacht). Nu hebben we de ruimte en ook grote, industriële 3D-printers. De grootste is twee meter breed en een meter hoog.”
Bij driedimensionaal printen maak je een ontwerp op computer, die dan heel gedetailleerd instructies geeft aan de printer. Die print laagje voor laagje tot het gewenste voorwerp vorm heeft gekregen. De grote 3D-printers kosten 100.000 euro en meer. “We hebben klanten die zo enthousiast zijn dat ze zelf een 3D-printer willen. Die verdeling doen we ook, plus de ondersteuning daarna.”
Goed, maar tien jaar geleden werd al gezegd dat 3D-printing alles zou veranderen, dat je alles zou kunnen gaan printen, tot hele auto’s en huizen toe. Maar in het dagelijkse leven is daar nog niet veel van te merken. “Nee, het is nog een nichemarkt. De mogelijkheden zijn er, maar veel bedrijven kennen ze nog niet. Als ze nieuwe onderdelen nodig hebben, kunnen wij die vaak veel sneller en goedkoper leveren dan op de klassieke manier laten frezen. Geleidelijk aan gaat dit algemeen ingang vinden – en wij willen als pioniers een koppositie houden op die markt.”
Gianni bij de 3D-printers. — © GS Technology
Het team van GS Technology wint de Unizo-prijs. — © rr
Gianni maakt een ontwerp om te printen. — © GS Technology