Ons Huis hield zondag een open dag. 

Ons Huis hield zondag een open dag. © Tommy Maes

‘Ons Huis’ stelt verbouwingen en interactieve wandeling voor

Mol -

Vierdewereldwerking ‘Ons Huis’ in Mol zette afgelopen zondag de deuren open voor het publiek. Naast het resultaat van de verbouwingen stelde ‘Ons Huis’ ook de interactieve wandeling ‘Doolhof’ voor, die dit jaar het alternatief is voor de fakkeltocht tegen armoede.

‘Ons Huis’ brengt mensen in armoede samen en maakt hen weerbaarder. Zo organiseert de vereniging diverse activiteiten zoals taalcursussen, computerlessen en kooklessen. Er is ook een winkeltje voor tweedehandskleding en speelgoed waar mensen met een lager inkomen terechtkunnen. Meer dan twintig vrijwilligers zetten zich daarvoor in.

Net als veel organisaties zat ‘Ons Huis’ wegens de coronacrisis het afgelopen anderhalf jaar in lockdown, maar de vereniging bleef zeker niet bij de pakken neerzitten. “We hebben tijdens die periode ingezet op huisbezoeken, maar gingen ook online aan de slag”, zeggen voorzitter Marc De Muynck en coördinator Petra Beyens. “Via sociale media en Zoom hebben we contact gehouden met onze bezoekers. Dat was in het begin een uitdaging, maar het is goed gelukt.”

Het winkeltje is de eerste stap in de verbouwingen.

Het winkeltje is de eerste stap in de verbouwingen. © Tommy Maes

Bovendien heeft ‘Ons Huis’ van de situatie gebruikgemaakt om verder werk te maken van de geplande verbouwingen. Met financiële ondersteuning van het gemeentebestuur gaf ‘Ons Huis’ het pand in de Bresserdijk een grondige opfrisbeurt. “Het eerste deel van de verbouwingen was de tweedehandswinkel, en die was al in 2019 klaar”, zegt Petra Beyens. “Tijdens de lockdown hebben we van een nadeel een voordeel gemaakt om de verbouwingen te doen zonder dat onze bezoekers er last van hadden. We hebben op het gelijkvloers een muur afgebroken zodat we meer ruimte hebben. Ook hebben we een aantal lichtkoepels op het dak geplaatst. Boven hebben we een raam vervangen door dubbele beglazing. De keuken is vernieuwd en het interieur is opgefrist. In september hebben we ook onze werking opnieuw kunnen opstarten. Er vinden sindsdien opnieuw activiteiten plaats.”

Interactieve wandeling

Afgelopen zondag was het de Dag van Verzet tegen Armoede en Uitsluiting, het ideale moment om het vernieuwde ‘Ons Huis’ voor te stellen aan het publiek. Daarnaast werd ‘Doolhof’ voorgesteld, een interactieve wandeling die dit jaar het alternatief is voor de traditionele fakkeltocht tegen armoede. Iedereen kan tussen 17 oktober en 17 november deelnemen aan de wandeling. “Net als vorig jaar is er dit jaar geen fakkeltocht en daarom hebben we samen met voormalig stadsdichter van Turnhout Tom Driesen deze wandeling uitgewerkt”, vertelt Petra Beyens.

“Hij verzamelde samen met bezoekers van ‘Ons Huis’ verhalen rond het thema ‘participatie’. Nadien hebben we die verhalen verwerkt in de wandeling ‘Doolhof’, waarbij deelnemers via opdrachten en luisterfragmenten te weten komen hoe moeilijk het is voor mensen in armoede om deel te nemen aan de samenleving. Zij komen dagelijks heel wat drempels tegen. Niet enkel geld speelt een rol, maar vaak ook het ontbreken van een netwerk. Vaak weten mensen ook niet waar ze voor hulp terechtkunnen. Dat willen we tijdens een leuke wandeling meegeven aan de deelnemers.”

De wandeling ‘Doolhof’ is 2,7 kilometer lang, vertrekt bij de Dienst Toerisme op de Markt en komt aan bij ‘Ons Huis’. Ze is toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s. De wandelbrochure is verkrijgbaar bij ‘Ons Huis’ en de Dienst Toerisme. Download de routebeschrijving, bijhorende opdrachten en verhalen via www.gemeentemol.be/doolhof.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio