Hoe kon het ook anders, Willy Sommers zorgde voor ambiance van de bovenste plank. 

Hoe kon het ook anders, Willy Sommers zorgde voor ambiance van de bovenste plank. © Marc Wouters (W&F)

“WZC Hof De Beuken: 50 jaar warm huis voor iedereen die er woont en werkt”

EKEREN -

Het woonzorgcentrum Hof De Beuken werd 50 jaar geleden plus één in het Geestenspoor in Ekeren geopend. Het gouden jubileum stond vorig jaar gepland, maar omwille van corona werden alle festiviteiten toen geschrapt. Vorig weekend werden de bubbels, het speciale Beukenbier en de hapjes bovengehaald.

Wieske Geyskens kwam als jong meisje werken in Hof De Beuken. Nu woont ze daar. Op de foto samen met schepen Els Van Doesburg, districtsburgemeester Koen Palinckx, districtsschepenen Annemie Plompen en Marc Elseviers en buurtzorgmanager Sigerd Van Laer.

Wieske Geyskens kwam als jong meisje werken in Hof De Beuken. Nu woont ze daar. Op de foto samen met schepen Els Van Doesburg, districtsburgemeester Koen Palinckx, districtsschepenen Annemie Plompen en Marc Elseviers en buurtzorgmanager Sigerd Van Laer. © Marc Wouters

Het feestweekend startte zaterdag met een mosselfestijn in Hof De Beuken en het aanpalend dienstencentrum Blankenberg. Els Van Doesburg (N-VA) schepen en voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen en districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) openden zondag officieel de feestelijkheden. “Een woonzorgcentrum is geen afgesloten eiland, maar moet een open huis zijn als onderdeel van een levende, lokale gemeenschap”, zei Koen Palinckx. ”We zijn zeer tevreden over de goede relatie en sterke banden die we onderhouden, voorbeelden daarvan was de actie om aan alle bewoners en personeel een bloemetje of koekje te geven tijdens de moeilijke dagen van de pandemie.” Ekerse verenigingen zijn af en toe te gast in het wzc. ”Ofwel zijn het de Bierpruvers met carnaval, de gansrijders of het harmonieorkest Labore et Constantia.”

Frans Tiest, voorzitter van de toenmalige Commissie van Openbare Onderstand bij de eerste steenlegging.

Frans Tiest, voorzitter van de toenmalige Commissie van Openbare Onderstand bij de eerste steenlegging. © Marc Wouters

Buurtzorgmanager Sigerd Van Laer dankte het personeel voor hun inzet. Kleuters van de nabijgelegen Waterval zorgden voor een mooi tekenwerk met bijhorende wensen. De tentoonstelling 50 jaar ‘Hof De Beuken’ neemt de bezoekers mee langs foto’s van eeuwelingen, jubilarissen, uitstappen en andere herinneringen van de voorbije decennia. Wieske Geyckens is één van de 147 residenten in Hof De Beuken. Vijftig jaar geleden solliciteerde ze hier voor verzorgsters en bleef tot haar pensioen in het wzc werken. Haar dochter Nancy De Backer werkt nu in de keuken. In de feesttent volgde zondagnamiddag een optreden van Willy Sommers. De For Effe Young Party hield er de sfeer in.

Voor de komst van Hof De Beuken telde Ekeren slechts één rusthuis. Sinds 1868 ontfermde de Zusters van Gijzegem zich in het Godshuis over de bejaarden. In de naoorlogs jaren kampte het rusthuis met plaats tekort en werden vele bejaarden verkast naar tehuizen soms tot ver buiten Ekeren. In 1957 besloot de toenmalige Commissie voor Openbare Onderstand (COO) een gemeentelijke instelling voor de verzorging van bejaarden op te richten. Op zaterdag 14 oktober werd de eerste steen gelegd en op zaterdag 19 september 1970 werd Hof De Beuken geopend. (mawo) 

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio