Geen activiteiten vandaag aan de Chirolokalen in de Kerklei in Sint-Job.  

Geen activiteiten vandaag aan de Chirolokalen in de Kerklei in Sint-Job.  © RR

Brechtse crisiscel legt activiteiten Chiro Sint-Job één zondag stil door stijgende coronabesmettingen

Sint-Job -

Het bleef vandaag oorverdovend stil aan de Chirolokalen in de Kerklei. Chiro Sint-Job mocht geen activiteiten organiseren van de gemeentelijke crisiscel. Dit heeft alles te maken met de besmettingen in basisscholen De Brug en Maria Middelares afgelopen week.

“De besmettingscijfers in Brecht stijgen opnieuw alarmerend. Begin deze week kregen we een ‘early warning’ van de hogere overheid en tegen het einde was het al een ‘alert’. Intussen zitten de zesdejaars van de Sint-Jobse basisscholen en hierdoor ook een aantal gezinnen in quarantaine”, schetst burgemeester Sven Deckers (N-VA) de situatie.

Maandag werd een aantal besmettingen vastgesteld in de zesde leerjaren van basisschool Go! Invento De Brug en vrije basisschool Maria Middelares. Toen al bestond het vermoeden dat de besmetting van buiten de schoolmuren kwam. Bronopsporing heeft dat bevestigd.

De 44 zesdejaars van basisschool De Brug zitten sinds afgelopen week in quarantaine. Maandag 18 oktober komt de testbus opnieuw langs.

De 44 zesdejaars van basisschool De Brug zitten sinds afgelopen week in quarantaine. Maandag 18 oktober komt de testbus opnieuw langs. © Elke Lamens

“Een heel aantal besmettingen zijn gebeurd bij activiteiten van Chiro Sint-Job. We hopen door de activiteiten nu gedurende één zondag stil te leggen, de link te doorbreken en de situatie verder in kaart te brengen. Hopelijk blijft het bij één zondag.”

Een aantal ouders reageerde al boos op Facebook op deze beslissing die alleen Chiro Sint-Job treft en bijvoorbeeld niet KFC Sint-Job die wel een mosselfeest mocht organiseren. Dat er vooraf geen communicatie of overleg is geweest, stuit ook op veel onbegrip.

“Ik begrijp de teleurstelling, maar we hebben met de crisiscel in eer en geweten deze beslissing genomen. Een aantal gezinnen zit in quarantaine en we kennen de gevolgen niet van de besmettingen. Het is afwachten hoe de volgende dagen zullen verlopen. Hoe ziek zullen de mensen worden? Moeten ze opnieuw naar het ziekenhuis? We moeten met de besmettingen komaf maken en mogen deze stijgende trend niet verder laten uitdijen”, benadrukt Deckers.

De volwassen begeleiding van Chiro Sint-Job is verontwaardigd. “Vanaf de eerste besmetting zijn we zelf naar de gemeente gestapt en hebben zelf actie ondernomen”, stellen Wouter Ghoos en Marijke Joosens. “De leden die positief testten mochten vorige zondag al niet meer aan de activiteiten deelnemen.”

“We ontkennen niet dat de besmetting zich zal hebben verspreid op onze ‘vettige dag’. Dan is het de bedoeling dat de leden elkaar besmeuren en ze zo vuil mogelijk worden. Dat is een jaarlijkse activiteit. Volgens Chiro Nationaal zijn er ook geen richtlijnen meer, mogen alle activiteiten opnieuw zoals voorheen.”

“Een hele week al hebben onze leiders veel kritiek te verduren gekregen van sommige ouders en nu krijgen we nog de Zwarte Piet doorgeschoven. We vinden het vreemd dat de gemeente zo laat in actie is geschoten en dat er geen voorafgaand overleg is geweest. We kregen donderdag alleen een mail met de boodschap dat we vandaag geen activiteiten mochten organiseren.” Maandagavond zitten Chiro Sint-Job en de crisiscel rond de tafel.

 (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio