© atv

Burgemeester De Wever: “Open Vld probeert crisis uit te lokken”

Antwerpen -

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) ligt de oorzaak van de heisa over Willem-Frederik Schiltz als tweede Open Vld-schepen bij de Open Vld zelf. “Het is de Open Vld die probeert een crisis uit te lokken in het Antwerpse college”, zegt De Wever.

Sacha Van Wiele

Burgemeester De Wever zat zondag zowel in Wakker op Zondag bij ATV als De Zevende Dag bij de VRT. In beide programma’s wijst hij met een beschuldigende vinger naar zijn liberale coalitiepartner over de heisa die is ontstaan rond Schiltz.

Eerder deze week liet hij ook al op Radio 2 verstaan dat hij het op zijn zenuwen kreeg van de liberalen. “Als men feitelijk oppositie wil voeren, dan moet men mij dat komen zeggen en dan gaan we dat wel regelen”, zei De Wever toen.

LEES OOK: De Wever vlijmscherp voor begroting

Handtekening

De liberale fractieleider in het Vlaams Parlement Schiltz zou vanaf 1 januari schepen worden samen met huidig Antwerps Open Vld-fractieleidster Erica Caluwaerts. In tegenstelling tot Caluwaerts moet Schiltz nog de nodige handtekeningen krijgen van de meerderheidspartijen voor zijn voordrachtsakte als schepen. Daar zit nu het probleem. Bij N-VA staan ze niet te springen om hem die handtekeningen te leveren.

Dat Open Vld vanaf volgende jaar twee schepenen zou tellen in het schepencollege was vastgelegd in het bestuursakkoord in 2018. De Wever ontkent dat hij zelf die afspraak nu niet na komt. Volgens hem ligt het probleem bij de liberalen die een andere kandidaat-schepen naar voor schuiven.

Nationaal Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert, gealarmeerd door de geruchten over het toekomstige schepenambt van Schiltz, eiste vorige week duidelijkheid van de Antwerpse coalitiepartners N-VA en Vooruit. Hij wil op korte termijn de bevestiging dat het bestuursakkoord wordt nageleefd of de handtekeningen voor de voordracht van Schiltz als schepen.

“Ik blaas zelf niets op”, zegt De Wever. “Hij (Lachaert, red) zegt zelf dat Open Vld zal opstappen. Dit op basis van krantenartikels, die hij zelf heeft geïnspireerd. Open Vld wil ruzie stoken in mijn college en ze gebruiken daarvoor de media. Ik heb daarover nooit een verklaring afgelegd. Ik heb goed genoteerd dat hij er om middernacht uitstapt als ik niet aan zijn eisen voldoe. We zullen morgen (maandag, red.) wel zien.”

LEES OOK: Welke scenario’s zijn nog mogelijk voor Antwerps stadsbestuur?

“Imaginair ultimatum”

Lachaert ontkende begin vorige week dat hij een ultimatum had gesteld en zijn partij in Antwerpen dus niet uit de coalitie zou stappen.

Het is ondertussen wel steeds meer duidelijk dat De Wever een vertrek van de Open Vld niet zou betreuren. Een coalitie van N-VA en Vooruit heeft door een onafhankelijk raadslid dat zich aansloot bij de fractie van de socialisten 30 van de 55 zetels. Op de vraag of het hem iets zou schelen als Open Vld uit de coalitie zou stappen, is de burgemeester duidelijk.

“Ondertussen elke dag ietsje minder”, zegt De Wever. “De Open Vld poogt ruzie te stoken in het Antwerpse schepencollege. Ik zou graag hebben dat dit circus stopt.”

De Wever zit op korte termijn samen met Schiltz over heel deze heisa. Lachaert verwijst zelf ondertussen naar de Antwerpse afdeling. Volgens hem leeft het ultimatum alleen in het hoofd van De Wever.

“Open Vld zal dus niets speciaals doen naar aanleiding van zijn ‘imaginair’ ultimatum”, zegt Lachaert. “Wij vragen gewoon duidelijkheid.”

LEES OOK: Schiltz blijft onbewogen onder speculaties over schepenambt

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio