Jo Haazen (links) kreeg de erepenning uit handen van Marnixring-voorzitter Dirk Van Besien. 

Jo Haazen (links) kreeg de erepenning uit handen van Marnixring-voorzitter Dirk Van Besien. © Stijn Van de Sande

Voormalig stadsbeiaardier Jo Haazen ontvangt Erepenning van serviceclub Marnixring

Mechelen -

De voormalige Mechelse stadsbeiaardier en directeur van de beiaardschool Jo Haazen (76) ontving dit weekend de Erepenning van de Marnixring. Haazen krijgt deze erkenning omdat hij zich volgens de serviceclub steeds heeft ingezet voor de Nederlandse taal en cultuur.

Stijn Van de Sande

De Marnixring Internationale Serviceclub is een organisatie die als belangrijkste doelstelling het verspreiden en behartigen van de Nederlandse taal en cultuur heeft. “Ieder jaar huldigen we iemand die zich hoogst verdienstelijk heeft gemaakt in de geest van deze doelstelling”, zegt algemeen voorzitter Dirk Van Besien. “Die persoon krijgt onze Marnixring Erepenning en een oorkonde.”

Dit jaar is de Erepenning voor Jo Haazen. De Antwerpenaar is een van de belangrijkste beiaardiers van zijn generatie en was onder andere stadsbeiaardier in Antwerpen en Mechelen. In de Dijlestad was hij ook directeur van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. “Hij zette een typisch instrument uit de lage landen internationaal op de kaart”, aldus Van Besien. “Op zijn initiatief werden er beiaards geïnstalleerd tot in Peking in China en Sint-Petersburg in Rusland, waar hij zelfs gehuldigd werd door Vladimir Poetin.”

Schoonheid en harmonie

“Ik was verbaasd toen men zei dat ik de prijs kon krijgen”, zegt Haazen. “Maar ik ben er erg trots op. De beiaard is eigen aan onze cultuur. Het is een uitvinding van eigen bodem. Ik vind het dan ook belangrijk om de beiaard en de rest van onze waardevolle en mooie cultuur uit te dragen. Ik ben zeer blij met deze Erepenning krijg, maar ik hoop ook de komende jaren nog veel beiaard te kunnen spelen. Daarbij zal ik zoals altijd blijven streven naar schoonheid en harmonie. Want dat zijn de belangrijkste dingen in het leven.”

Tijdens de huldiging waren er optredens van oud-studenten van Haazen en ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) had lovende woorden voor de voormalige stadsbeiaardier. “Dankzij zijn niet-aflatende inzet is de beiaard een exportproduct geworden”, zegt hij. “Jo promootte de beiaardkunst tot in Azië, maar was ook dichter bij huis in de weer om onze cultuur uit te dragen. Deze Erepenning is een terechte erkenning voor dat werk, maar het is ook een blijk van dank, respect en appreciatie voor zijn duizelingwekkende carrière.”

Enkele oud-studenten van Jo Haazen aan het werk tijdens de huldiging.

Enkele oud-studenten van Jo Haazen aan het werk tijdens de huldiging. © Stijn Van de Sande

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio