Studio Borgerstein organiseert de expo  in het Cultuurcentrum. 

Studio Borgerstein organiseert de expo in het Cultuurcentrum. © Stijn Van de Sande

Kunstenaars met een beperking stellen werken tentoon tijdens expo ‘Het Nieuwe Geniaal’

Mechelen, Sint-Katelijne-Waver -

In de tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum in Mechelen kan je nog heel het najaar de tentoonstelling Het Nieuwe Geniaal bezoeken. De expo is een initiatief van Studio Borgerstein uit Sint-Katelijne-Waver en toont zo’n 150 werken van hedendaagse kunstenaars en mensen met een verstandelijke beperking.

Stijn Van de Sande

Studio Borgerstein bestaat dit jaar tien jaar en dat wilt het atelier graag vieren met een tentoonstelling. Het nam curator Pierre Muylle onder de arm en in samenwerking met de stad Mechelen werd een unieke verzameling kunstwerken samengesteld. Het gaat voornamelijk om werken van kunstenaars die verbonden zijn aan gelijkaardige ateliers in de Verenigde Staten, Engeland en onze buurlanden.

Voor de expo inspireerde Muylle zich op een stelling die hij ooit hoorde. “Men beweerde dat werken van mensen met een beperking geen hedendaagse kunst kunnen zijn, omdat die mensen er geen uitleg bij kunnen geven of niet kunnen reflecteren over hun werk. Maar daar ben ik het niet mee eens. Ik zie in de kunstwerken juiste een diepe verbinding die geen woorden nodig heeft. De tentoonstelling vertrekt vanuit de idee dat de creatie ook een vorm van denken is.”

Behalve de kunstwerken van de mensen met een beperking, worden er ook enkele werken van bekende hedendaagse kunstenaars zoals Luc Tuymans en Berlinde De Bruyckere tentoongesteld. Zo ontmoeten beide werelden elkaar. “Kunstwerken zijn ook een taal en dus een middel om ons denken zonder woorden uit te drukken”, aldus Pierre Muylle. “We nodigen iedereen uit om te komen kijken en het denken dat achter het werk zit eruit te halen.”

De expo toont werken van kunstenaars met en zonder verstandelijke beperking.

De expo toont werken van kunstenaars met en zonder verstandelijke beperking. © Stijn Van de Sande

“Het is schitterend om te zien hoe Studio Borgerstein steeds de connectie opzoekt met kunstenaars, cultuurcentra, kunstacademies en artistieke projecten wereldwijd”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “Dat resulteert in een prachtige tentoonstelling voor de tiende verjaardag. De tekeningen en schilderijen van deze kunstenaars zijn van een hoog artistiek niveau. De kunstenaars van Studio Borgerstein kunnen hun voet perfect naast die van andere kunstenaars zetten.”

De tentoonstelling vindt plaats tot zondag 9 januari 2022 in de tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum in Mechelen. De expo is open van woensdag tot en met zondag, telkens van 13 tot 18u. De prijs voor een standaardticket is vijf euro. Toegangskaartjes zijn te koop via de website van het Cultuurcentrum. (svds)

In totaal worden er 150 werken tentoongesteld.

In totaal worden er 150 werken tentoongesteld. © Stijn Van de Sande

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio