© Kevin Coeckelbergs

Hulpdiensten houden grote rampoefening in Sint-Augustinusziekenhuis

Wilrijk -

Heel wat passanten trokken zaterdagmiddag grote ogen toen ze langs het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk passeerden. De hulpdiensten waren er massaal ter plaatse, zij het voor een grote rampoefening waar ruim 34 figuranten aan deelnamen.

Volgens het scenario van de rampoefening, die de naam ‘Pur Sang’ kreeg, was er brand uitgebroken op de afdeling nierdialyse van het ziekenhuis met een ontploffing tot gevolg. De massaal opgetrommelde hulpdiensten moesten de evacuatie verzorgen van verschillende simulanten die de rol speelden van nierdialysepatiënt.

“Voor de multidisciplinaire oefening kwamen brandweer, politie, ziekenwagens en de rampencoördinator van de stad Antwerpen ter plaatse om te oefenen met het personeel van GZA. Er werd ook op crisiscommunicatie geoefend”, vertelt woordvoerster Marie De Clercq van Brandweer Zone Antwerpen. “Wat betreft de brandweer kwamen twee autopompen en twee ladderwagens ter plaatse van de dichtstbijzijnde posten Noord, Zuid en Wilrijk.”

De oefening, die overigens plaats vond in een nieuwe zijvleugel van de campus Sint-Augustinus, verliep volgens alle deelnemers vlot. “De vooropgestelde procedures hebben gewerkt”, stelt De Clercq. Tijdens de noodoefening verliep de overige dienstverlening van het ziekenhuis normaal. Omstreeks 17 uur zat de oefening er op. De coördinatiecel van GZA Ziekenhuizen bekeek daarna nog welke fictieve maatregelen er genomen moesten worden voor de verdere opvang van de geëvacueerde patiënten en de operationele werking van het ziekenhuis.

 

 © Kevin Coeckelbergs

 

 © Kevin Coeckelbergs

 

 © Kevin Coeckelbergs

 

 © Kevin Coeckelbergs

 jtp

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio