Stadsdichter Maarten Vanhoof (tweede van links) brengt het gedicht dat hij speciaal voor de veertigste verjaardag van Oxfam Wereldwinkel Geel maakte, na een lang gesprek met coördinator Dimp Verheyen (links). 

Stadsdichter Maarten Vanhoof (tweede van links) brengt het gedicht dat hij speciaal voor de veertigste verjaardag van Oxfam Wereldwinkel Geel maakte, na een lang gesprek met coördinator Dimp Verheyen (links). © Hans Otten

Jarige Oxfam Wereldwinkel viert met koffie en poëzie

Geel -

De Geelse Oxfam Wereldwinkel viert zijn veertigjarig bestaan vanwege corona op een eerder intieme manier, met een koffieklets en persoonlijk gedicht van stadsdichter Maarten Vanhoof.

Hans Otten

Oxfam Wereldwinkels mag dan een halve eeuw oud zijn, de Geelse afdeling is met vier decennia niet veel jonger. “In het begin hadden we nog geen eigen winkel, maar gebruikten we in feite verschillende depots bij enkele mensen thuis”, vertelt verantwoordelijke Dimp Verheyen. “We gingen bij de mensen aan de deur thuis onze (h)eerlijke producten verkopen. Dat kende al snel veel succes, zodat we toch genoodzaakt waren een winkeltje te openen. Dat is nu 35 jaar geleden en we blijven nog altijd actief.”

Na omzwervingen via panden in De Billemontstraat en Diestseweg kwamen ze goed dertig jaar geleden in de Kollegestraat terecht, waar klanten nog altijd terecht kunnen voor producten uit de eerlijke handel. Het bescheiden verjaardagsfeestje van zaterdag valt niet toevallig aan het einde van de Week van de Fair Trade. Net als de andere Oxfam Wereldwinkels nam de Geelse handelszaak deel aan de Langste Koffieklets. “Koffie blijft een van de populairste producten, terwijl wij blijven ijveren voor eerlijke prijzen en een rechtvaardige economie ten voordele van onze zuiderse koffie- en cacaoboeren”, zegt Dimp Verheyen.

Die problematiek bracht de Oxfam Wereldwinkel de voorbije week op een originele manier onder de aandacht: via een reeks koffieworkshops en -proeverijen door barista Stefanie Veraghtert. Zij baat The Big C. uit, met koffiebars in hogeschool Thomas More in Geel en de Universiteit Antwerpen. “Alle deelnemers waren vol lof over dat initiatief. Daarom gaan we die proeverijen hier in de Oxfam Wereldwinkel zeker nog herhalen.”

Een verjaardagscadeautje krijgt het initiatief in de vorm van een speciaal gedicht van de Geelse stadsdichter Maarten Vanhoof. “Na een lang gesprek met Dimp heb ik een gedicht geschreven over verantwoordelijkheid, omdat dit volgens Dimp zelf het kernwoord is van Oxfam Wereldwinkels. Dat is ‘Overtuig’ geworden, dat intussen ook op bladwijzers is gedrukt. Iedere klant krijgt zo een kaartje mee, om er thuis van te genieten. Het is leuk dat poëzie op die manier toch verspreid geraakt.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio